Најновије

ХИТНО ЗАСЕДАЊЕ: По налогу Конгреса министарство одбране САД мора да сачини извештај о сарадњи Русије и Србије!

Америчко министарство одбране ће заједно са Стејт Департментом, а по налогу Конгреса САД, током наредне године извршити процену сарадње свих држава западног Балкана са САД, али и Руском Федерацијом у области одбране и извештај о томе доставити надлежним комисијама америчког законодавног тела.

Амерички Конгрес (Фото: Јутјуб)

Како се наводи у федералном закону, који је прошле недеље ступио на снагу, прецизира се буџет и планови за одбрану САД за 2018. годину, а извештај ће садржати и детаљне информације о војној сарадњи БиХ, Србије, Косова засебно, као и Македоније са Русијом.
„Извештај мора да садржи процену безбедносне сарадње свих држава западног Балкана са Русијом и то листу наоружања, одбрамбених система и војне технологије вредне милион или више долара, које је добила или купила било која држава западног Балкана од 2012. године. Опис учешћа војних снага у тренинзима и вежбама са Русијом у истом периоду, као и опис уговора о сарадњи у које су ушле земље региона са Русијом”, наводи се у Закону, преноси агенција Фена.
Осим тога, Влада САД ће Конгрес морати да упозна и са проценом о „обавештајној сарадњи држава западног Балкана са Русијом”, као и о последицама такве сарадње на интересе САД и НАТО, државе региона и државе које граниче са Западним Балканом.
Такође, тражиће се исте процене и информације о сарадњи држава са САД и опис учешћа и акивности четири државе у програмима НАТО, посебно Партнерству за мир, а како се наводи у документу се опширно говори о програмима реакције на „претњу Руске Федерације” интересима САД широм света.
Документ који ће америчко министарство одбране и Стејт Департмент доставити комитетима Конгреса биће јаван, али ће моћи да садржи делове који неће бити доступни јавности. 

АП: Куповина хеликоптера може повећати тензије

Америчка агенција АП пренела је изјаву министра одбране Србије Александар Вулин да се током посете Русији разговарало о куповини шест вишенаминских хеликоптера Ми 17, уз оцену да „то може да повећа тензије на Балкану и руски утицај у региону”.
Како се наводи, Вулин је рекао да је постигнут висок ниво војне сарадње између две државе, а током посете српског председника Александра Вучића Москви.
Агенција подсећа да је Србија у септембру добила шест борбених авиона МИГ-29 из Русије, као и да ће јој испоручити и 30 тенкова и оклопних возила.
Какав потез је припремио Вашингтон да би сломио све државе које желе руско оружје, прочитајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА