Најновије

ПУТИН ПОЧЕО КОНАЧНО ИСТРЕБЉЕЊЕ ТЕРОРИСТА: Одлучујућа битка за Идлиб води у крај рата у Сирији

Руске снаге предвођене председником Владимиром Путином кренуле су у коначни обрачун с терористима у сиријској провинцији Идлиб - последњем делу територије те ратом разорене блискоисточне земље, који се налази под контролом оних који желе свргавање лидера Сирије Башара ел Асада.

Илустрација (Фото: Правда)

Путин је у ту битку над биткама, која би требало да значи и коначно окончање седмогодишњег крвавог сукоба, почео само неколико сати након што је амерички председник Доналд Трамп запретио Русији и Ирану да нипошто не нападају Идлиб јер би то, у супротном, "могло да донесе апокалиптични сценарио свету и страдање на стотине хиљада људи".

- Председник Сирије Башар ел Асад не сме да изврши безобзирни напад на покрајину Идлиб. Руси и Иранци би начинили тешку хуманитарну грешку учествовањем у тој потенцијалној трагедији. Стотине хиљада људи би могли да буду убијени. Не дозволите да се то деси! - написао је на Твитеру амерички председник, чија влада годинама у Сирији и финансијски и оружано подржава групе које се супротстављају Асадовом режиму.

Међу тим групама чак су и оне које су настале из терористичке Ал Каиде, али САД никада није сметало да са њима тесно сарађују само да би испунили свој циљ - Асадов одлазак.

Међутим, на том путу им се нашла Русија, која је стала на страну сиријског лидера и упозорила да је "чишћење" Идлиба од најразличитијих екстремистичких група одговорних за масакре цивила у Сирији од огромне важности за читав свет. На то је недавно указао и један од истакнутих сиријских војних аналитичара генерал Мухамед Абас.

- Слом милитаната у Идлибу био би стваран чин победе у сиријском рату. С друге стране, ако Идлиб остане као што је сада, инкубатор Ал Каиде, онда он неће бити претња само за Сирију, већ и за цео свет, јер су терористи у тој провинцији тренутно заокупљени ратовањем, али ако им се дозволи мирно постојање, онда ће управо то бити место где ће се осмишљавати нови велики глобални терористички напади - упозорио је Абас.

Подсетимо, у Идлиб су се годинама сливали борци различитих екстремистичких група и у тој провинцији су направили моћно упориште. Годинама су они у њему јачали јер им је Запад преко Турске допремао оружје и огромне количине новца, те су тако на лак начин одбијали нападе режимских снага.

Недавно је најављено како ће Асад кренути у коначно ослобађање тог дела своје земље, након чега је Запад почео са кампањом да сиријски председник у Идлибу припрема нови хемијски напад на сопствено становништво.

Нови удар Израела на антитерористичке снаге у Сирији. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Извештај са сиријског ратишта за јучерашњи дан

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА