Најновије

Сорош „спона“ између Вучића и Раме?

Поједини опозициони медији у Албанији оптужују албанског премијера Едија Раму да је активно укључен у преговоре о будућем споразуму Београда и Приштине о решавању косовског проблема, а Рама на такве оптужбе још није одговорио, „што је веома чудно за њега“

Рама и Вучић (Фото: Синхуа)

То кажу за Данас незванично представници дипломатских кругова из Тиране. Према речима саговорника, озбиљне сумње да је и Рама део преговарачког процеса „иза сцене“, између осталог, изазвале су недавне посете Алекса Сороша, заменика председника Управног одбора Фондације за отворено друштво, Београду и Тирани.

„Одраније је познато да је албански премијер у изузетно добрим односима са ДЖорџом Сорошем, председником Фондације за отворено друштво и оцем Алекса Сороша, а у последње време чести су и сусрети Александра Сороша и српског председника Александра Вучића, тако да је могуће да се у тим приликама разговара и на тему Косова“, истичу извори Данаса.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је за ТВ Пинк да се тражи решење за косовско питање и да је разграничење са Албанцима „једна од идеја, али других идеја и нема“.

– Тражи се компромис. Сада се налазимо у тој фази, али се поставља питање шта је то компромис. Разграничење је једна од идеја. Али других идеја нема. Баш зато је лавина отпора и у Приштини и у Београду…. Том идејом су незадовољне и европске земље, јер се тиме показује да су оне, ипак, пребрзо признале независност Косова и да сада морају да преиспитују своје одлуке… У САД сада „дувају нови ветрови“, отвара се могућност да Срби и Албанци нађу компромисно решење. Нама је циљ међународна конференција и да осим ЕУ сви буду гарант онога што је договорено“, истакао је Дачић.

Подсетимо, о могућем организовању међународне конференције, такозваног „Рамбујеа два“ или „Дејтона два“, писано је пре три месеца, а Дачићева изјава да „осим ЕУ сви треба да буду гарант онога што је договорено“, у складу је са недавним порукама Волфганга Петрича, бившег специјалног изасланика ЕУ за Косово. Петрич је у интервјуу за Данас истакао да би споразум Београда и Приштине требало да гарантују Уједињене нације, Европска унија и ОЕБС.

Министар Дачић је казао и да „они који се противе разграничењу треба да знају да је целовито Косово једино могуће као независна држава“. „Ми север КиМ нећемо никада дати, ту дилеме нема. Шта можемо још? Немамо територијалну повезаност да сви крајеви где живе Срби остану у Србији“, рекао је он.

Стручњаци за геостратешка питања незванично коментаришу да у случају да „разграничење“, односно „корекција граница“, које заговарају Вучић и Тачи, подразумева да делови општине Прешево припадну Косову – остаје питање „контроле повезаности Београда са луком Пиреј, односно да ли ће Србија препустити Косову да контролише делове стратешки изузетно важног Коридора 10“.

„Истовремено, поставља се питање да ли би становници општине Прешева били спремни да се одрекну користи од релативно скорог чланства Србије у ЕУ. Наиме, ако Београд и Приштина заиста постигну споразум до пролећа 2019, како очекује Запад, извесно је да ће Србија постати чланица ЕУ 2025. године, док је чланство Косова у Унији на веома дугом штапу“, напомињу саговорници.

Ванредна седница косовског парламента

Ванредна седница косовског парламента на којој ће се расправљати о наставку дијалога са Приштином и најавама косовског председника Хашима Тачија о „корекцији граница“ биће одржана данас (уторак), преноси Радио КиМ на свом порталу. Ванредну расправу затражиле су албанске опозиционе странке. Председник парламента Кадри Весељи рекао је да очекује дугу дебату о дијалогу. Посланик Социјалдемократске партије Дардан Сејдију очекује да ће се гласати о резолуцији, којом ће дијалог бити враћен у парламент, наводећи да опозиционе странке имају спреман нацрт резолуције да се Тачију забрани да у дијалогу разговара о променама границе.

Трамп 2017. од Пентагона тражио Асадову главу?! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Данас
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Са развојем југа Србије више неће бити проблема

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА