Најновије

ХРВАТИ ПОНОВО БУНЦАЈУ: Траже од Србије тенкове и авионе ЈНА?!

Много српске имовине је остало у свим бившим републикама СФРЈ, а највише у Хрватској.

Српски тенк (Фото: vs.rs)

Спекулисало се и да је тема састанка заказаног за 13. септембар требало да буде и војна имовина, али никаквих званичних захтева није било.

- Медији у Хрватској су објавили да се вредност имовине бивше ЈНА процењује на око 70 милијарди долара, а да Загреб потражује две милијарде од Црне Горе и осам милијарди од Србије – каже директор Републичке дирекције за имовину Јован Воркапић.

Хрватска, како се наводи, тражи тенкове, хеликоптере, канадер... Тврде и да је у Боки Которској завршило више од 80 одсто бивше Југословенске морнарице, а од Црне Горе траже да им врате школски брод "Јадран" и "миг-21" Рудолфа Перешина.

Бројни локали, али и друге непокретности, већ су враћени "Борову", "Југопластици"... Међутим, Хрвати су преко ноћи донели закон којим је сва имовина преписана на Хрватску.

Велики проблем представља и то што су фирме у којима је имовина остала у бившим републикама отишле у стечај или су приватизоване. Процењује се да је вредност имовине предузећа из Србије у Хрватској око 1,8 милијарди евра. У Хрватској имовину потражују гиганти бивше Југославије као што су Југобанка, Беобанка, НИС...

Што се тиче Словеније, српска предузећа су остала уписана у земљишним књигама као власници непокретности, тако да се имовина тамо враћа готово без судских спорова. Имовина бивше СФРЈ и по споразуму о сукцесији остаје чланици на чијој територији се налази.

Трамп објавио да ће се САД и свет веома расрдити ако почне операција против терориста у Идлибу. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Српски тенкиста пробио брзински лимит на тенку Т-72Б3

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА