Најновије

КИНЕСКИ ВОЈНИ ЕКСПЕРТ: На овим маневрима Руси ће нам открити тајне са којима су победили у Сирији

Кинеска војска се сматра једном од највећих војних снага на свету, али нема искуства у модерним борбама јер није била ангажована ни у каквој војној операцији још од свог сукоба са Вијетнамом 1979. године, за разлику од огромног ратног искуства Русије.

Кинеска војска (Фото: Правда)

Према речима стручњака у интервјуима за лист South China Morning Post, учешће Кине у руским “Восток 2018“ маневрима је “ретка прилика за учење.“ За ове маневре, Кина ће послати око 3.200 војног особља, 1.000 борбених возила и 30 авиона.

У “Восток 2018“ маневрима Кина намерава да проучи тактичко и стратешко искуство које је Русија акумулирала у сиријском сукобу, с обзиром да кинеска војска деценијама није ушла у борбу. Са друге стране, Русија ће по први пут са партнером поделити неке своје војне инструкције коришћене након анализе сиријског сукоба.

Кинеско учешће у руским маневрима укључује низ политичких циљева са обе стране, јер би прихватање позива од стране Кине било слање поруке дипломатске подршке руском председнику. Поред тога, за Русију ће ови маневри служити као одговор на планове НАТО-а и Европске уније који укључују стварање “војног шенгена“ са циљем борбе против Русије у Европи, рекао је Џоу Ченминг, војни стручњак.

Други циљ Восток маневара би био да се демонстрира висок ниво сарадње између Русије и Кине, које САД сматрају својим “ривалима,“ рекао је Џонатан Холслаг са Слободног универзитета у Бриселу.

У међувремену, према речима портпарола кинеског Министарства одбране, Ву Кијан, циљ маневара је јачање и развој свеобухватних односа стратешке сарадње између Русије и Кине, као и продубљивање пријатељске прагматичне сарадње између ове две државе оружаних снага, и нису усмерени против трећих страна. Али ово остаје веома мало вероватно, јер су Кина и Русија на мети америчког империјализма у њиховим зонама утицаја.

Ако ухапсе Вучића, Србија са војском улази на Косово! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА