Најновије

ПОТПУНИ ФИЈАСКО ПРЕГОВОРА У БРИСЕЛУ: ЕУ не жели да призна то

У светлу повећаних тензија, пре свега због медијских иступа званичника и из Приштине и из Београда, до сусрета Александра Вучића и Хашима Тачија није дошло, већ су они одржали билатералне састанке са високом представницом Европске уније за спољну и безбедносну политику Федериком Могерини.

Вучић, Могерини и Тачи (фото: Канцеларија Председника)

“Дијалог у Бриселу који је протеклих недеља најављиван као нешто веома важно и одлучујуће, завршен је и пре него што је почео. 45 минута по доласку Александра Вучића и Европску спољнополитичку службу у Бриселу, пред новинаре је изашао директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и рекао да се Вучић данас неће састати са делегацијом Приштине, после претњи које су изречене синоћ“, навео је Гајић. 

Додао је и да је и даље неизвесно да ли ће Вучић путовати на Космет. 

“Могерини је покушала да убеди Вучића да се састане у четири ока са Хашимом Тачијем, што је он одбио. Могеринијева је ишла из једне у другу канцеларију, у којима су седеле делегације, а како је Тачи рекао, разговори су вођени преко посредника и разговарало се и о темама о којима се расправља унутар дијалога, али никаквог напретка није могли да буде јер директног сусрета двојице председника није било”, додао је Гајић. 

Репортер Прве телевизије даље описује атмосферу у Бриселу: 

“Европским званичницима је веома тешко да признају да је оно што се данас догодило потпуни фијаско и корак уназад у односима Београда и Приштине. Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич је рекла да се разговарало и о суштинским питањима, иако се председници нису састали и да ће у наредне две недеље Могеринијева заказати нови сусрет Вучића и Тачија, како би се пре Генералне скупштине Уједињених нација постигао какав-такав напредак”. 

Према његовим речима и Тачи је такође покушао да представи ствари мање заоштреним него што заиста јесу, изјавом да се и раније догађало да нема трилатералног састанка, као и да је отворен за наставак дијалога. 

“Приметно је да сви званичници Приштине покушавају да спусте лопту и када је реч о посети Вучића Косову кажу да је Вучић добродошао”, додао је Гајић.

ОВДЕ погледајте да ли ће Вучић послати војску на Косово и Метохију.

Извор: Б92/Прва

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Забрањени спот како је Вучић мењао ставове о Косову и Метохији кроз године

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА