Најновије

ВУЧИЋ: Србија неће одустајати од великих пројеката и снова (ВИДЕО)

Председник Александар Вучић истакао је, након састанка са секретаром САД за трговину Вилбуром Росом, да Србија неће одустајати од великих пројеката и великих снова, како би била што успешнија, богатија и снажнија, без обзира на критике.

Вучић са Росом (Фото: predsednik.rs)

Критике нас терају да радимо боље, рекао је председник Вучић. Оценио је да Меморандум о разумевању и сарадњи у области инфраструктуре између две владе, који је у присуству Вучића и Роса потписала потпредседница Владе и министарка Зорана Михајловић и амбасадор Кајл Скот, отвара врата за ближу сарадњу са САД, као и за долазак још већег броја улагача из те земље.

Председник је захвалио америчком секретару што је дошао у Београд, рекавши да то представља велику част за нашу земљу, јер је он један од најуспешнијих људи света, који је јако конкретан и од којег је имао прилике да научи доста ствари.

Указао је да је састанак са Росом веома важан за Србију, као и потписани Меморандум, јер он значи ближе односе и сарадњу у области инфраструктуре.

"Много брзо можемо очекивати учешће америчких компанија у изградњи инфраструктурних пројеката као што су Моравски коридор или пут Ниш–Плочник–Приштина", рекао је Вучић додајући да остаје да се одабере пројекат.

"Расте трговинска размена са САД"

Пренео је да је у првих седам месеци ове године трговинска размена Србије са САД достигла 417 милиона долара, што је 38,1 одсто више него у истом периоду прошле године, подсећајући да је прошле године износила 570 милиона долара.

Каже да је од Роса добио савете како да променимо ствари, да будемо привлачнији, имајући у виду бољи амбијент у Србији, и привучемо још више инвеститора.

С тим у вези Вучић је подсетио да амерички инвеститори у Србији запошљавају 17.000 људи, и да су уложили око четири милијарде долара.

"Мислим да наши сусрети отварају даље могућности, пре свега што Рос разуме боље од највећег дела наших саговорника резултате Србије у претходном периоду", додао је председник.

"Србија друга у Европи по нивоу раста"

Вучић је указао да је, иако зна колико људи и даље тешко живе, Србија трећу годину заредом остварила суфицит у буџету, и да је, не рачунајући Ирску, у којој делују велики амерички концерни, наша земља друга у Европи по нивоу раста у првих шест месеци са 4,9 одсто раста.

Прва је, како је рекао, Пољска са пет одсто и трећа Мађарска са 4,7 одсто.

"Похвалио сам се чињеницом да Србија има најбољу трајекторију пада јавног дуга и то не само у региону, већ и шире. Сви у региону имају увећање, а ми смањење јавног дуга. Наставићемо с тим и почетком идуће године очекујемо да буде најнижи јавни дуг у региону на испод 48 одсто БДП-а", рекао је Вучић.

Истакао је да је веома важно да радимо даље на извозу гвожђа и челика, додајући да су царине које су САД увеле погодиле и нашу земљу, али да се позитиван тренд извоза наставља.

Пренео је да је остварен приход од извоза челика и гвожђа у овој години, до сада, у висини од 22,3 милиона долара, што је раст од чак шест пута, то јест 583 одсто.

Вучић је нагласио да је за нас важно да побољшамо економске односе са САД, где има 6,6 милиона слободних радних места, а 6,2 милиона људи који траже посао.

"Росова идеја о сертификатима и дипломама" 

Пренео је да му је Рос дао идеју коју планира да спроведе, а реч је о сертификатима и дипломама.

"Рос је рекао да је погрешно ако желимо да цела земља завршава колеџе, јер тада држава не може да функционише, јер нема ко да ради важне послове. Предложио је да се направе сертификати који би били исти као дипломе, да се на тај начин ода поштовање према онима који ће радити важне послове без којих не може да се живи. Швајцарска, Аустрија и Немачка кроз дуално образовање то већ проводе у Европи", рекао је Вучић.

Указао је да Србија наставља храбро да остварује велике пројекте и снове, додавши да је због неких идеја нападан, али да се не секира много за критике, јер оне терају да радимо боље.

"Већа подршка 'Београду на води'"

Вучић рекао да је Рос, који, према његовим речима, не спада у ред политичких филозофа већ људи који конкретно решавају проблеме, рекао да треба да наставимо да храбро идемо у велике пројекте и да му се допао "Београд на води".

С тим у вези Вучић је захвалио амбасадору САД и пријатељима што су од почетка подржали тај пројекат, када то нико није хтео, подсетивши да је сада подршка за "Београд на води" 71 одсто, а био је на 27 процената.

"Нећемо одустајати од великих пројеката и великих снова, са циљем да Србија буде што успешнија, богатија и снажнија. Наставићемо и са реформским мерама", додао је Вучић подсетивши да ће пензионери од новембра добити драстично увећање пензија.

Министар финансија Синиша Мали подсетио је раније да Вучић већ има добар однос са Росом, чија је биографија таква да је цео живот провео у финансијама, у привреди.

Роса су претходно на Аеродрому "Никола Тесла" дочекали министар спољних послова Србије Ивица Дачић и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Дачић је Росову посету оценио као веома значајну за Србију и добру прилику за унапређење економске сарадње, али и политичког дијалога на највишем нивоу.

Рос: Америчке компаније помоћи ће Србији на путу ка ЕУ

Државни секретар САД за трговину рекао је да ће присуство америчких компанија помоћи да се подржи чланство Србије у ЕУ и указао да су неке од водећих компанија те земље већ присутне у Србији.

Рос је, у заједничком обраћању са председником Вучићем, након потписивања Меморандума о разумевању, рекао да је веома задовољан због тога, што је сведок потписивања тог значајног документа.

Он је рекао да је разговарао са члановима Америчке привредне коморе у Србији, као и да су америчке компаније водеће у креативности, дигиталним технологијама, бизнис пракси и транспарентности у уговарању и финансирању и обезбеђују најквалитетније пројекте и најнапредније услуге и производе.

Захвалио је свима у Србији, као и америчком амбасадору у Београду Кајлу Скоту и тиму Амбасаде што су омогућили да Меморандум постане реалност и додао да су створени услови за могућности заједничке економске сарадње и раста.

"Унапред се радујемо да и даље будемо укључени у рад са Владом и америчким компанијама док шире своје пословање у Србији", рекао је Рос и подвукао да жели да се увери да су те компаније партнер у расту и развоју и да ће њихово присуство помоћи да се подржи чланство Србије у ЕУ.

Истакао је да је познато колико су стручни кадрови у Србији и технички таленат, и подсетио на Србина Николу Теслу у том смислу, као и да је позната стратешка позиција Србије с обзиром на то да је на раскршћу путева Европе и Азије.

"Имате прелепу земљу, дивну храну и богату историју. САД се унапред радују што ће имати дуго и успешно партнерство са вама и народом Србије", рекао је Рос.

Погледајте ОВДЕ последице израелског бомбардовања САА! 

Извор: Танјуг, РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА