Најновије

КЉУЧНО ПИТАЊЕ: Трачак правде за Младића?

Кључно питање које се намеће након изузећа тројице од петорице судија Жалбеног већа у процесу против генерала Ратка Младића (76) је да ли ће то довести и до промене првостепене пресуде којом је бивши командант Главног штаба ВРС осуђен на доживотну казну затвора.  

Ратко Младић (Фото: Јутјуб)

Његов син, Дарко Младић каже да је још рано за било какав закључак.

- Тек смо добили ову одлуку која је на француском и на 240 страна. Када је буде наш правни тим проучи знаћемо шта се даље може учинити - каже Дарко Младић, који истиче да је ово први пут да је у процесу против његовог оца донета одлука у складу с међународним правом и струком.

Он наводи да је ово својеврсна прекретница која даје наду да ће генерал имати поштено суђење. Све ове године тражили су једино да се и докази одбране оцењују и просуђују према мерилима правне струке и међународних прописа и закона.

Хашки апсурди

И генералови адвокати су уздржани око прогнозе, али се надају да ће он имати много праведније суђење.

- Нема дилеме да је одлука Жан- Клода Антонетија да изузме Мерона, Ађијуса и Даћуна из одлучивања о коначној пресуди, утемељена у праву. Међутим, ми смо и у првостепеном поступку подносили бројне поднеске који су утемељени у чињеницама, чак смо тражили и изузеће судија по апсолутно истом принципу, али то тада није уважено. То јасно говори о двоструким стандардима Трибунала - истиче адвокат Бранко Лукић.

Горан Петронијевић, правни саветник Радована Караџића, подсећа да нису успели да издејствује изузеће судије Алфонса Орија због сукоба интереса. Наиме, Ори је био адвокат одбране у једном од ранијих предмета. Три године касније, када је истоветан захтев поднела и одбрана генерала Младића, и они су одбијени. Петронијевић каже да је таквих апсурда у Хашком трибуналу било превише и додаје да је тешко прогнозирати како ће ова изузећа судија допринети коначној судској одлуци у предмету Младић.

Судије без храбрости

- Нема дилеме да су сада много веће шансе да се донесе правна, а не политичка пресуда, али то није и гаранција. Чињеница је и да се времена мењају и да код Американаца више нема ранијег ентузијазма за рад Трибунала. Међутим, нико не зна ко су новоизабране судије, да ли су уопште упознати с овом тематиком и јесу ли независни, а у досадашњим поступцима уверили смо се да нису - објашњава Петронијевић и наводи да је добра вест што је у Жалбеном већу судија Приска Матимба Нијамбе.

Наиме, у процесу против генерала Здравка Толимира она је била против осуђујуће пресуде, а у издвојеном мишљењу навела је и да не постоје докази да је у Сребреници почињен геноцид.

Боривоје Боровић, адвокат који је ослободио првог Србина у Хагу, капетана Мирослава Радића, не дели оптимизам.

- Изузећем тројице судија испоштован је један од основних принципа међународног права и Статута Хашког трибунала, али се плашим да суштински то неће ништа променити у коначној пресуди Младићу. Читав рад овог суда суштински је био посвећен доказивању кривице за геноцид и удружени злочиначки подухват једног народа. Сумњам да ће ове судије имати храбрости да се супротставе стратегији на којој је почивао рад Трибунала - истиче Боровић.

Кадија те тужи, кадија ти суди

Дарко Младић истиче да је првостепено судско веће не само игнорисало све доказе одбране, већ је и пресуда заснована на невероватном преседану у међународној судској пракси.

- Алфонсо Ори је образлажући пресуду, као доказ кривице мог оца, навео закључке из завршне речи тужиоца. То је невероватно у судској пракси - каже Младић.

Хронологија процеса

- Генерал Ратко Младић ухапшен је 26. маја 2011. у селу Лазарево, 80 километара од Београда.
- Хашком трибуналу је изручен пет дана касније, а пред судом се први пут појавио 4. јула исте године.
- Суђење је почело 16. маја 2012. године.
- Првостепена пресуда којом је осуђен на доживотни затвор донета је 22. новембра прошле године.

Још без права на лечење

Горан Петронијевић очекује да би сада могло да се болесном генералу Младићу омогући лечење у Србији или Русији.

- Искрено желим да верујем да ће му у том погледу ново судско веће изаћи у сусрет, јер то није ни правно, ни политичко, већ искључиво хуманитарно питање - наглашава Петронијевић.

Адвокат Лукић каже да ће одбрана размотрити опцију да предочи новом Жалбеном већу и све одлуке које су донеле изузете судије. Међу њима је кључна она којом је одбијено лечење генерала у Србији.

Да подсетимо, утврђено је да је током година скривања генерал преживео најмање два мождана удара и да има низ других хроничних здравствених проблема. Међутим, Хашки трибинал је одбио све захтеве да му се дозволи лечење у Русији и у Србији. Лекари специјалисти из Русије и Србије су у неколико наврата покушали да прегледају генерала, али су доживели потпуну опструкцију затворског доктора.

Прочитајте ОВДЕ како је то Вучић надиграо Приштину?

Извор: vesti. online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Бивши командант Војске Републике Српске Ратко Младић је, пред хашким судом, тврдио да га је тај „лажни” суд, који „не признаје”, осудио на доживотни затвор „на правди Бога” зато „што је свој народ и државу бранио од НАТО”.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА