Најновије

ВУЧИЋ ОФИЦИРИМА: Ваш најважнији задатак... (ФОТО/ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас, на свечаности поводом промоције најмлађих официра Војске Србије, да су будући официри одлучили да служе отаџбини и да својим знањем, вештином и снагом свог морала и родољубља штите независност и слободу Србије.

Промоција официра (фото: МОРС)

"Од чувања своје земље нема важнијег задатка. Ви следите путоказе наших великана, који су, кроз бурна историјска времена са барјаком слободе, предводили спрску војску, не питајући колика је снага непријатеља, јер су знали да не може бити већа од њихове љубави према слободи и српској отаџбини", рекао је Вучић на свечаности испред Дома Народне скупштине.

Вучић је упитао коме су биле посвећене њихове мисли када су чрвсто држали штит и високо уздизали мач и одговорио:

"Посвећене су нама, који данас живимо у слободној, вољеној и поштованој Србији, а ви сте драги кадети, својим избором да будете припадници Војске Србије и заветом да будете достојни и поносни наследници часних предака, показали да су њихови идеали живи и вечни".

Вучић је поручио да су данас родитељи, браћа и сестре најмлађих официра веома поносни на њих.

"Војна академија је током 168 година свог постојања била стуб и тврђава непоколобљиве и несаломиве одбране Србије. У њој су школоване бројне генерације официра", рекао је председник.

Он је навео да нема периода у историји војних сукоба у коме се није исказала супериорност знања храбрости и морала српских официра и војника.

"Голоруки и често голобради српски војници усвојили су максимум да је слава оно што се мора освојити, а част оно што се не сме изгубити, јер како ћеш пред претке, а и какво бисмо наслеђе данас преузели?", упитао је Вучић.

Он је додао да се данас пуна срца сећамо јунаштва наших прадедова, младих војника који нису стигли да остваре потомство, али који су у биткама на Солунском фронту показали да "рат не добија сила оружја и бројност армије, него мотив за који се борите".

"Овај народ одувек се борио само за слободу и против завојевача, не посежући и не тражећи ништа туђе. У осталом Франше Депере, велики пријатељ нашег народа који нас је упознао у најтежим искушењима за наш опстанак, рекао је то су ''сељаци, то су Срби, тврди на муци, трезвени, скромни, то су људи слободни, несаломиви, горди на себе и господари својих њива", указао је председник.

Али, подсетио је, дошао је рат.

"И ето како су се за слободу земље ти сељаци без напора претворили у војнике, најхрабрије, најистрајније најбоље од свих. У свакоме од вас је, драги кадети, и тај сељак и трудбеник и војник и мали каплар који је са 1.300 својих другова отишао да брани своју земљу, и официр и војсковођа и сабрат и ученик Путника, Мишића, Стефановића и Бојовића.... Зато је част кадети бити са вама данас на овом месту", истакао је Вучић.

Он је навео да смо страдали тешко и у Другом светском рату, овде у Србији, а посебно наш народ западно од Дрине и Дунава.

"Страдали смо тешко и у сукобима 1990-их. Изгубили смо и наше демографске капацитете и економску снагу. Ослабљена нам је и земља и народ, који данас очајнички траже дугорочни мир и право на будућност", рекао је Вучић.

Он је официрима поручио да је данас важан дан у њиховом животу и да ће га памтити док су живи.

"Улагањем у вас ми улажемо у мир и спокојство сваког човека у нашој земљи, у нормалан, безбедан и просперитетан живот у нашој Србији", рекао је Вучић.

Како је истакао, развој, модернизација, опремање и наоружавање Војске Србије спадају у приоритетне задатке.

"Данас ћете први пут на небу Србије а у вашу част драги кадети, моћи да видите и три ''мига 29'' како заједно лете и наше ''галебове'' и наше ''орлове''. Уз искрену посвећеност свих земаља у региону могуће је остварити нове односе и трајни мир као максималну вредност", подвукао је председник Србије.

Он је додао да блиска сарадња Србије са другим земљама пружа прилику официрима Војске Србије да на високопрофесионалном нивоу одмере своју снагу, способност и увежбаност са колегама из других земаља.

"До сада се показало да нимало не заостајемо, али имамо још много тога да савладамо и научимо - а богами и други од нас", напоменуо је Вучић.Према његовим речима, ангажовање припадника Војске Србије у мировним мисијама је још један од доприноса и показатеља наше посвећености глобалном миру.

Обраћајући се директно кадетима, Вучић им је поручио да су они чувари угледа Војске Србије, која је увек била гарант заштите националних интереса.

"Верујем да ћете достојанствено и са поносом и поштовањем неговати сећање на славне победе српског војника из даље и ближе прошлости. Дух Косова, Карађорђа, Милоша, Куманова и Кајмакчалана поново ће се пробудити, судбина вам је у властитим рукама", нагласио је председник Србије.

Он је изразио уверење да ће најмлађи потпоручници Војске Србије са много воље и ентузијазма "поћи путем јунака, који су им утабали стазе славе и херојства", а да ће своју личну храброст, стечено образовање и људске врлине користити за квалитетно и одговорно обављање свог животног позива и тиме учинити да Србија у миру остварује напредак на свим пољима.

"Убеђен сам да сте нестрпљиви да одлучно кренете часним путем којим кроз живот корачају српски фицири. У то име ја вам од срца честитам почетни официрски чин и желим да будете снажна узданица насе отаџбине и наших грађана. Верујемо у вас, Србија верује у вас, живела Војска Србије, живела Србија", поручио је Вучић.

ОВДЕ погледајте где ће Вучић бити поподне.

Извор: Танјуг

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА