Најновије

ХРВАТИ БЕСНИ ЗБОГ ВУЧИЋЕВИХ ИЗЈАВА: Замерају му што је помињао Милошевића и да су Срби гинули за Книн

Медији у региону у континуитету су извештавали о дводневној посети председника Србије Александра Вучића Косову и Метохији, а хрватски медији и медији у Босни и Херцеговини, готово без изузетка, замерили су му део говора који се тиче Слободана Милошевића, као и подсећање да су "Срби гинули за Книн..", а једна од најцитиранијих порука је она да Србија никада неће признати косовску независност.

Вучић у К. Митровици (Фото: Јутјуб)

Тако портал Индeкс пише, под насловом "Скандалозни Вучић", да је председник Србије за Милошевића, кога они квалификују као злочинца, рекао да је био "велики лидер". Ништа мање критички пише и загребачки Јутарњи лист, који каже:

"Српски председник је доласком на власт говорио да жели европску Србију и добре односе са суседима, а својим скандалозним говором на Косову доказао је да о својим суседима мисли исто што је мислио и Милошевић: да би требало да буду под влашћу Београда, његови поданици...", наводи овај загребачки дневник.

Нешто умеренији су остали хрватски и регионални медији, међу којима је и Алџазира Балканс, која је пренела да је Вучић поручио да му је намера да Србија победи, по први пут без крви, без мртвих, без ужаса и гробова, већ радом, знањем и децом.

"Идеја је да сачувамо наш народ. Идеја је да чувамо мир и покушамо, бар покушамо, да успостављамо мостове поверења према Албанцима, да тежимо договору чак и када знамо да је готово немогућ, јер све друго води нас у амбис и у катастрофу", навела је Алџазира Вучићеве речи.

Загребачки Вечерњи лист констатује да је Вучић на Косову признао да се у дијалогу Београда и Приштине није дошло ни близу договора, јер се томе противи међународна заједница, а нарочито најмоћније европске силе.

"Чули сте што је рекла Ангела Меркел. . . Моја снага толико је минимална у у поређењу са снагом Ангеле Меркел. Она је највећи европски лидер. Ако она каже да се противи идеји о разграничењу, ми то не можемо да променимо. И, ето радости некима...", навео је Вечерњи Вучићеве речи.

Овај загребачки лист наводи и да Вучићева посета, иако је он том посетом желео да се прикаже као председник који је "спреман чак и живот да да" за свој народ, има другу позадину:

"Вучић по сваку цену жели под надлежност Србије да стави хидроелектрану Газиводе, најспорнију тачку његове посете која је, уз рудник Трепча и трафостаницу Валач стратешки важна за Србију", наводи Вечерњак.

Сарајевски портал Клиx је из Вучићевог обраћања у Косовској Митровици издвојио поруку да је лаж да се од Београда тажи да призна косовску независност.

Навели су да је рекао да га Хашим Тачи не воли, те да не воли ни он њега:

"Али, ако је Стефан Немања, оснивац државе српске, могао пред Манојла Комнена са омчом око врата, голорук, због Србије, па могу ваљда и ја, без омце, због исте те Србије и пред Тачија, и пред сваког другог на овом свету. И пред Могерини и Меркел и Макрона и Путина. И као што видите и смем и могу", пренео је Кликс.

Овај портал је издвојио и поруку Вучића "да треба сачувати мир и да треба покушати да се са Албанцима успостави мост, да се тежи договру чак и када знамо да је то немогухе и да нас све друго води у амбис и катастрофу".

Прочитајте ОВДЕ  кога ће Тачи да води у Прешево.

Извор: Novosti. online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Милошевић је био велики српски лидер, али су нам резултати били лошији.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА