Најновије

СВЕТ У НЕВЕРИЦИ! Свемирска сонда "Њу хорајзонс" послала фотографију од које подилазе жмарци! (ФОТО/ВИДЕО)

Америчка свемирска агенција НАСА у Нову годину ушла је са историјским открићем - фотографијом најудаљенијег објекта који је икад посећен у Сунчевом систему. Фотографију небеског тела Ултима Туле послала је сонда "Њу хорајзонс" (Нови хоризонти) око 30 минута после поноћи по локалном времену, преноси "Глас Америке".

Најудаљенији свемирски објекат у Сунчевом систему поред ког је пролетео "Њу хорајзонс" - Ултима Туле (Фото: Јутјуб)

Контролори у Лабораторији за примењену науку Универзитета "Џонс Хопкинс" прославили су моменат када је сигнал са летелице "ухваћен на Земљи".

- Постоје две ствари код Ултима Туле које су важне за науку. Прво, пошто је тако далеко од Сунца, сунчеви зраци се једва пробијају, температуре су на апсолутној нули. Као резултат тога, све је смрзнуто, тако да је небеско тело очувано у свом оригиналном стању. Тако дубоко смрзнуто тело, које има 30 километара, не може да има геолошких активности као Плутон, који је такође хладан, али видите активност на површини и у атмосфери. Ултима једноставно то нема - објаснио је главни истраживач Алан Стерн.

Ултима Туле је дугачка 32 километра, а фотографија је направљена са око 800.000 километара. Ипак, НАСА је тек почела да прима податке са "Њу хорајзонса", а укупно ће бити потребно око 20 месеци да сви подаци пристигну до Земље. Сигнал од летелице путује шест сати пре него што стигне до Земље. Ултима Туле налази се иза Плутона, поред ког је "Њу хорајзонс" пролетео 2015. године и послао неке од најдетаљнијих слика тог небеског тела које је некада сматрано планетом. Сонда "Њу хорајзонс" лансирана је 2006. године.

Да ли ОВАЈ обичај указује на то да су Срби прастановници Балкана?

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Сонда “Њу хорајзонс” лансирана је 2006. године

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА