Најновије

БАХАТО ЗА МЕДАЉУ: Косовска влада може да има више од 150 саветника, само их Харадинај има 35, ниједан не зарађује испод 1.000 евра!

Политички саветници, па саветници из редова мањина, а онда и спољни саветници... Тако изгледа саветничка "мини-војска" косовског премијера Рамуша Харадинаја која би током ове године могла да има чак 35 чланова.

Косовски парламент (Фото: Јутјуб)

Косовска влада одобрила је крајем прошле године додатан новац из буџета којим ће бити плаћени нови саветници косовског премијера Рамуша Харадинаја, њих укупно 35. Како пишу приштински медији, само за његово "саветовање" годишње могло би да буде издвојено скоро 400.000 евра.

Тако ће Харадинај још више повећати буџетску потрошњу, као и број саветника које тренутно има, на још више.

Наиме, у децембру прошле године, косовска влада под Харадинајевим вођством, донела је одлуку да премијер може именовати до 15 политичких саветника. Осим тога, он може имати још девет саветника из мањинских заједница, укључујући и Црногорце и Хрвате, иако оне нису званично признате као мањине, пише "Бота сот".

Зато су очекивања да ће косовски премијер током ове године имати укупно 24 саветника, који ће бити плаћени новцем пореских обавезника.

Осим њиховог броја, и на основу одлуке о повећању плата, зарада Харадинајевих политичких саветника је 1.340 евра. Очекује се да ће они током ове године примити више од 32.000 евра месечно, што је око 386.000 евра годишње.

Међутим, ту није крај "саветовању" јер, поред ових, у његовом кабинету наводе да он има и 11 спољних саветника који нису плаћени из буџета. Такође, кажу и да девет "мањинских" саветника, не треба укључивати у укупан број саветника.

У писменом одговору, Харадинајев кабинет оправдава одлуку о повећању броја саветника премијера, а разлози су додатно ангажовање у дијалогу са Београдом, али и областима попут владавине права и економије.

Саветници саветника

Ово, међутим, није крај приче о саветницима косовских власти које, чини се, мало ко може да преброји.

Тако, према уредби која регулише ову област, први заменик премијера (у овом случају је то Беџет Пацоли), може да именује до девет политичких саветника.

Предвиђено је и да заменици премијера али без министарске функције (Фатмир Лимај и Енвер Хоџај) могу имати 11 политичких саветника, док замјеници премијера који су и министри, према овој одлуци, могу именовати до шест политичких саветника.

Предвиђено је и да 18 других министара (колико их има косовска влада), могу да именују до шест саветника, што ће укупно бити њих више од 100. Међутим, тај број може бити и већи за потпредседнике који су министри и за оне који су само министри, јер приде могу именовати и политичког саветника из мањинских заједница.

Ово је само наставак Харадинајевог бахаћења, који је само три месеца након ступања на функцију сам себи подигао плату за 100 одсто, и она данас износи 2.950 евра месечно.

Очекивано, опозиција је ову одлуку о "саветовању", дочекала "на нож", назвавши је врхунском злоупотребом, због чега је Харадинаја позвала да поднесе оставку.

Посланици Демократске лиге Косова (ДЛК) затражили су хитну смену, са образложењем да је ово "врхунац злоупотребе новца грађана", и да је "именовање 80 заменика министара, десетина националних координатора, дуплирања плата у кабинету било само почетак".

Најсиромашнија земља, најгламурознија влада

Посланик Хаџи Авдули који је рекао да "35 саветника не саветују ништа, а примају плату која је неколико пута већа од плате хирурга".

- Канцеларија премијера има више од 600 запослених, а од њих свако има плату која је већа од плате наставника. Имамо више од 80 заменика министара, више од 200 саветника министара, са платама неколико пута већим од плата рудара и других радника. Косово ће колабирати због злоупотреба и изнуда из буџета за саветнике без савета - рекао је Авдили.

Други посланик ЛДК, Насер Ругова рекао је да "најмања и најсиромашнија земља у Европи има најгламурознију владу на континенту".

- Класична отимачина пара од најсиромашнијих грађана у Европи! Ово је скандал - рекао је Ругова.

Прочитајте ОВДЕ како су Амери притерали Шиптаре уза зид.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Харадинај је финансиран од стране људи Хилари Клинтон.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА