Најновије

ПОСЛЕ ГРМЉАВИНЕ У ЏУНГЛИ ОСТАО ЈЕ УПАМЋЕН ЗА СВА ВРЕМЕНА: Његова борба са Алијем је променила свет (ВИДЕО)

На данашњи дан 1949. године рођен је један од најбољих светских боксера Џорџ Форман.

На данашњи дан 1949. године рођен је један од најбољих светских боксера Џорџ Форман (Фото: Јутјуб)

Џорџ Едвард Форман је бивши амерички професионални боксер. Такође, бивши је двоструки шампион света у тешкој категорији и освајач златне олимпијске медаље у Мексику.

После напуштања школе у узрасту од петнаест година, почиње да се бави боксом у Калифорнији. Форман је 1973. освојио титулу у тешкој категорији победивши до тада непораженог Џоа Фрејзера у Кингстону.

Успео је у два наврата да одбрани титуле пре него што је изгубио од Мухамеда Алија 1974. године у Киншаси, који је познат под називом "Грмљавина у џунгли".

Повукао се након пораза од Џимија Јанга 1977. године. Десет година касније, Форман је најавио повратак. У новембру 1994. године, у доби од 45 година, вратио је титулу у тешкој категорији тако што је нокаутирао Мајкла Мурера. Постаје најстарији шампион у тешкој категорији у историји.

Дефинитивно се повукао 1997. година када је напунио 48 година, са 76 победа (укључујући 68 нокаутом) и 5 пораза.

Форман је примљен у Међународну боксерску кућу славних. Оцењен је као осми најбољи боксер у тешкој категорији свих времена. 

Према часопису "The Ring"  2002. године проглашен је за једног од 25 највећих бораца у последњих 80 година. 

Потресан опроштај од великог ривала и великог друга

Једна од његових чувених борби, која ће такође носити епитет легендарне јесте чувена ''Грмљавина у џунгли'' у којој је нокаутиран од стране Мухамеда Алија, једног од најжешћих ударача тешке категорије у историји бокса.

У данима после борбе, Форман, кога је Али звао "ружни Американац", и његов највећи ривал постали су велики пријатељи. Нераскидива веза трајала је све до тренутка када је Али напустио овај свет. 

"Одласком Алија са њим је отишао и део мене. Тешко ми је да замислим да живим у свету у коме нема Мухамеда Алија. Верујте ми, он није умро. Он је и даље жив. Јер увек када неко покуша да се заузме за нешто, устане, покаже став, ако верује у нешто, рећи ћемо: 'Ево га нови Мухамед Али'. Он ће живети вечно. Када сам чуо да је у болници плакао сам јер нисам желео да оде. Можете да се молите колико хоћете, али не желите да изгубите пријатеља. Не желим да живим у свету без Мухамеда Алија. То је страшно. То је јако тужно", казао је велики Форман на комеморацији Мухамеду Алију.

Данас свет и даље прича о 'грмљавини у Киншаси'. О свему што су обојица дала боксу. Они су бокс.

"Никад у рингу нисам имао тежег ривала од Алија. Без обзира на то колико га јако ударао, никада није падао. Свима увек причам да смо сви ми били повезани. Сви смо били као један. Форман, Али и Фрејзер - то је један човек. Свет ће зато бити много другачији за мене када њих двојица нису ту, то баш звучи страшно. Мухамед Али је прича о 20 боксера, прича која прави разлику у нашим животима. Када једног дана постанем свештеник, бићу на улици и нико ме неће препознати због мог изгеледа и косе које нема. Рећи ћу тада: 'Да, борио сам се Мухамедом Алијем', публика је клицала. Недостајаће ми...", емотивно је говорио Форман. 

Погледајте ОВДЕ жесток окршај навијача Лација са полицијом.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА