Најновије

Прича о америчком повлачењу из Сирије показала ко је прави владар Беле куће

Прича о повлачењу америчких војника из Сирије није трајала ни месец дана, да би амерички председник Доналд Трамп направио корак уназад и углас са својим саветником за националну сигурност изјавио како није рекао да ће то бити брз процес и да ће америчке трупе у арапској земљи остати док се потпуно не порази ИД и обезбеди сигурност сиријским Курдима од турске офанзиве.

Америчка војска у Сирији (Фото: Јутјуб)

Прошле недеље је Трамп рекао како га чак ни иранска присутност у Сирији не брине, јер је очигледно да се Исламска Република због америчких санкција бори с проблемима и повлачи своје војнике и људе из регије, а највише снаге које је као помоћ послао Асадовом ,,режиму”. Ово није прва одлука од које Трамп одустаје и многи су очекивали овакав епилог, али како се догодио овај обрт?

Нетањаху и амерички демократи су се били помирили са повлачењем из Сирије

Пре него што ће идеју о повлачењу америчких војника из Сирије јасно одбацити, државни секретар Мајк Помпео и Џон Болтон, први у петак, а саветник за националну сигурност Беле куће јуче, тему су коментарисали Бенџамин Нетањаху и Елизабет Ворен.

Нетањаху је рекао како је добио јемство да ће Сједињене Државе наставити да воде економски рат против Ирана и подржаће Израел у војном сукобу против Исламске Републике.

Јасна ратна реторика којом треба имати на уму да израелски премијер тражи потпору израелских грађана који ће у априлу изаћи на биралишта и стога се представља као једини политичар који може јамчити сигурност Израела.

У тренутку се чинило да је, поверавајући САД-у само политички задатак, Нетањаху прихватио повлачење америчког војног контингента из Сирије, али је затражио да Вашингтон настави да врши притисак на  ,,омражени Техеран”.

Његове изјаве као да су биле континуитет оних речи председника Трампа, који је, оправдавајући најављено па блокирано повлачење, тврдио да санкције уведене против Техерана функционишу и да је све мање Иранаца у Сирији.

Изгледи да ће се Израел само бранити од Ирана сугеришу да је израелски премијер, можда само за сада, одбацио идеју отвореног сукоба с Техераном, будући да га Тел Авив сам не може водити.

Осим тога, ставове израелског премијера као да дели и његов начелник главног штаба Гади Еизенкот, који је раније прошле недеље релативизовао размере најављеног америчког повлачења.

Став Нетањахуа и генерала Еизенкота није у складу са онима који у Израелу траже непосреднији обрачун са Ираном и надали су се да ће Трампа успети да одврате од његове намере.

У корист повлачења војника из Сирије такође се изјаснила Елизабет Ворен из Демократске странке, која ће изазвати Трампа на изборима 2020. године.

,,Мислим да је исправно повући наше трупе из Сирије. Сви представници одбрамбеног система који стално говоре Трампу ,,како то не може учинити” морају да објасне како мисле да добију те ратове и којим средствима. Идеја даљњег задржавања све више војника у том делу света не функционише”, рекла је Елизабет Ворен.

Наравно, Демократска странка и њен врх су критиковали модалитете повлачења, објашњавајући да Трамп нема план и како оставља регионалне савезнике Сједињених Држава на удару, сли се чинило да се око кључних ствари у овом питању опозиција слаже с председником.

Болтон и Помпео против Трампа

Јесу ли саветник за националну сигурност Џон Болтон и државни секретар Мајк Помпео у договору одиграли представу против Трампа или су заиста против његове идеје, тешко је знати. Оно што знамо је да су њих двојица први рекли оно што је Трамп на крају морао да потврди.

Ако су заиста извршили толико велики притисак на Трампа, да је амерички председник одустао од одлуке с којом су се помирили Нетањаху, Курди и остали амерички савезници, чак и Демократска странка, онда то значи да Помпео и Болтон као тандем имају пуно већи утицај у Белој кући него што се на први поглед чини.

Болтонова турнеја

Саветник за националну сигурност, Џон Болтон, понаша се као да је прави председник Сједињених Држава и изјављује како ће се повлачење догодити само под два услова. Прво се мора потпуно поразити ИД и спречити да се врати као претња свету, а друго, САД-у треба јемство да Турци неће масакрирати сиријске Курде.

С обзиром на ове услове не може бити говора чак ни о оквирном датуму америчког повлачења. Једино што упада у очи је да се ниједан од ова два услова не односи на кључну базу Ал-Танф, која се налази на граници Сирије с Јорданом и Ираком.

Уместо да појасни какав је конкретан план америчког председника, Болтон је започео обилазак Блиског истока и прво посетио аеродром у Тел Авиву, где је Нетањаху обећао Голанску висораван, за коју израелски премијер већ дуго тврди да је ,,витално” подручје за сигурност Израела.

Џон Болтон и Бенџамин Нетањаху су најавили како заједно одлазе да посете Голан, што је био савршен дар за Нетањахуа, чак и без блокаде америчког повлачења из Сирије.

Наравно, Нетањаху је и овде стекао политичке бодове на штету унутрашње опозиције, успркос чињеници да израелско правосуђе против њега припрема тешку оптужницу за корупцију.

Турнеја Мајка Помпеа

Паралелно с Болтоном је и Мајк Помпео, који је дуго био присиљен да прати и подржава саветника за националну сигурност, пожурио на Блиски исток, где ће посетити осам арапских земаља.

Сврха путовања је да увери савезнике Вашингтона како ,,нема промене” америчког курса и да Сједињене Државе, чак и ако напусте Сирију, ,,не напуштају регију”.

Изјаве државног секретара, које умањују значај изјава Трампа, који је пре само неколико дана отишао тако далеко да је рекао да се Иран мења и повлачи  из Сирије, изгледају као поправљање имиџа глобалног гангстера, којег је у последње две године осигурала америчка дипломатија. Помпео је такође изјавио како календар напуштања Сирије још увек није одређен.

Ситуација је прилично јасна. Што се више одуговлачи, мање су могућности да се Трампова одлука спроведе и на крају ће постати ,,случајна изјава” или ,,лоше тумачење објаве на Твитеру”.

У техничком смислу, оно што се догађа није толико политичка контроверза, колико стварна непопустљивост америчких неоконзервативаца и њихових савезника и јасна порука главном заповеднику америчких оружаних снага која су његова овлашћења.

Не треба заборавити да су људи из ових кругова након напада 11. септембра 2001. заузели сва кључна места америчке администрације. Према многим независним посматрачима су неоконзервативци у Вашингтону спровели прави државни удар, што објашњава оно што се данас догађа. Циљ је искључити Трампа из доношења спољнополитичких одлука, што је добрим делом учињено након сусрета Трампа и Путина у Хелсинкију.

Међутим, Доналд Трамп се једног децембарског јутра 2018. пробудио и на Твитеру објавио како је ИД поражен, САД су у Сирији одрадиле задатак и касније током дана је наведено како је пентагон добио наредбу о повлачењу америчких војника из Сирије и делом из Авганистана.

Ово што се сада догађа само показује колико је смешна америчка пропаганда о водећој улози коју САД имају у односима са слободним земљама и разним војним кампањама усмереним на ,,враћање светла слободе у тами диктатура”.

Што се тиче одлука Трампа, без обзира колико на крају испале смешне, оне доказују како амерички председник избегава отворену битку с неоконзервативцима и изгледа као да је спреман да иде напред, мислећи да ће успети слободно да донесе бар једну важну одлуку.

Привид да је тако је покушао да створи Мик Малвани, директор управе за администрацију и буџет Беле куће, који је јавно бранио оно што су ,,он и други” предложили председнику, иако се то косило са идејама Болтона и његових сарадника и пријатеља.

,,Чињеница да Трамп доноси одлуке које се могу разликовати од онога што му сугеришу његови саветници не значи да није добио тачне информације. То значи да доноси одлуке на темељу информација које се разликују од оних које му дају његови саветници”, правдајући Трампа је у изјави за Си Ен Ен рекао Мик Малвани.

Стога би било добро да до краја мандата Доналда Трампа све његове изјаве и одлуке узимамо са резервом, бар пре него што добију зелено светло људи који одлучују унутрашњу и спољну политику Сједињених Држава.

Иранци ухапсили америчког војног ветерана. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: logicno. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА