Најновије

СОВЈЕТСКО ОРУЖЈЕ КАО УЗОР: Пољска и Украјина граде заједнички ПВО систем!

Пољска и Украјина планирају да створе заједнички систем противваздушне одбране. Мишљења руских експерата о томе колико је реално да се тај план оствари су подељена, али су сви сагласни да би тај пројекат могао да се суочи са озбиљним тешкоћама, с обзиром на стање у украјинској наменској индустрији.

Руски С-400 (Фото: Риа)

Вест о плановима Варшаве и Кијева обнародовао је представник пољске компаније „ВБ електроникс“ Роман Мушал, који је навео да би пројекат требало да буде заснован на побољшаној верзији совјетске ракете Р-27, класе „ваздух-ваздух“.

Он је подсетио да његова компанија већ сарађује са украјинским државним концерном „Укроборонпром“ и нагласио да је већина потребних елемената већ направљена: мотор, гориво, самовођене главе, активна, пасивна и термографска камера. Производња у Пољској би требало да почне за око три године.

Мушал је додао да ће нови ракетни систем бити коришћен за заштиту важних зграда и објеката и копнене војске од свих типова авиона, хеликоптера, крстарећих ракета, навођеног оружја, ракета „ваздух-земља“ и противбродских ракета.

Нови систем противваздушне одбране има радијус дејства до 30 километара за ракете са инфрацрвеним навођењем („вичер и-ти“), 25 километара за верзију са активним радарским навођењем („вичер и-ти“) и скоро 110 километара за пасивну радарску верзију („вичер пеп“). Такође ће имати и систем вертикалног лансирања.

Како се наводи, систем противваздушне одбране моћи ће да се инсталира на возило „Јелч 662Д“, пољске производње.

Иако неки руски стручњаци сматрају да су мале шансе да ће тај пројекат бити реализован, експерт Јуриј Борисјонок сматра да одређене шансе, ипак, постоје.

„У принципу, ситуација у вези са сарадњом Пољске и Украјине у области ракетне одбране је политички јасна. Варшава жели да пружи сву могућу помоћ свом савезнику који није члан НАТО-а. Тај пројекат има одређене шансе да буде остварен. Међутим, постоје и објективне чињенице које могу бити препрека за реализацију тог пројекта. Главна сметња је та што се одбрамбено-индустријски комплекс Украјине налази у веома тешком стању, многе технологије су тамо изгубљене и нестале, а стручњака, као што је познато, више нема“, рекао је Борисјонок.

Експерти сматрају да је тај пројекат још један покушај украјинске наменске индустрије да покаже да се војна предузећа нису распала и да су у стању да стварају конкурентне производе.

Стручњаци такође подсећају да је ракета Р-27 произвођена још у совјетско доба. Документација и пројекат развоја налазе се у Русији, али је једно време та ракета произвођена и у једном кијевском војном предузећу.

„Прича о модификацији ракете Р-27 је интересантна. Она је стављена у употребу још за време Совјетског савеза. Пољаци сада заиста могу да помогну, али је занимљиво то што ће морати да се врате оним изворима од којих земље НАТО-а, међу којима је и Пољска, покушавају на све начине да се дистанцирају. Видећемо за три године шта ће бити са тим пројектом, јер једно су намере, а сасвим друго је реализација пројекта“, каже Борисјонок.

Експерти указују и на то да овде постоји и комерцијални интерес, који се изражава у сарадњи са пољском страном. Није тајна да су многе државе, укључујући и Пољску, заинтересоване за војне тајне које су остале у Украјини, стога тај пројекат може бити класичан „трансфер технологија“. Стручњаци подсећају да су тако совјетске војне тајне већ процуреле из Украјине у Турску, па чак и у Северну Кореју.

Прочитајте ОВДЕ све о нападу Британаца на Сирију. Погледајте видео.

Извор: rs. sputniknews

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА