Најновије

ОД КУБЕ ДО ЈЕМЕНА: Тенк који је успео да обори амерички авион, а друге тенкове слао у расход (ВИДЕО)

Лаос је у Русију вратио 30 потпуно оперативних тенкова Т-34-85, који су од 1987. били у служби војске те земље. Ови тенкови ће се као симбол победе Совјетског Савеза над нацистичком Немачком користити на изложбама и у разним филмским сценама.

Т-34 (Фото: Министарство одбране Русије)

Поред Лаоса, постоје и многе друге земље које су наставиле да користе Т-34 након Другог светског рата.

После рата Тенк Т-34-85 је остао у служби четрдесет држава у Европи, Америци, на Блиском Истоку, у Азији и Африци и учествовао у већини регионалних ратова и сукоба у другој половини 20. века, иако није увек оперисао на првој линији. Једноставност његове употребе, поузданост, добра комбинација оклопа, наоружања и маневарске способности, као и богато борбено искуство, учинили су Т-34-85 опасним противником, чак и за најсавременије ратне машине.

Т-34 је широко коришћен у првим месецима Корејског рата против непријатеља који је имао надмоћ из ваздуха и надмашио је квалитет других оклопних возила. У таквим условима борбе, тенкови совјетске производње погодили су 34 америчка тенка, од којих је 15 потпуно расходовно и избачено из употребе, јер нису могли да их поправе.

Вреди напоменути да су САД претрпеле први губитак у ваздухи услед дејства Т-34-85 3. јула 1950. године. Када су американци напали севернокорејску колону, посаде тенкова су им узвратиле, и авион мајора Амоса Сладера био је потпуно уништен.

Током Суеске кризе 1956. године, египатски тенкови Т-34-85 борили су се равноправно са израелским Шерманом и француским АМКЅ-13.

Тенкови Т-58 (кинеска копија Т-34-85) показали су се у Вијетнамском рату, а најефикаснији су били у акцијама из заседе.

Током 1961, године, совјетски тенкови су доказали своју високу ефикасност на Куби током борби у Заливу Свиња. Жестоким контранападом, Куба је поразила освајаче за два дана. У последњи одбрамбени бастион, град Плаја Гирон, први који је ушла је тенковска група Т-34-85 којом је командовао Фидел Кастро.

Ови тенкови су такође учествовали у другим сукобима: државни удар 1962. у Јемену, Шестодневни рат 1967., турска инвазија на Кипар 1974. године, грађански ратови у Анголи и Авганистану. Од 1990. године.

Због недостатка резервних делова и великих трошкова за одржавање, већина земаља које су користиле те тенкове почеле су да их користе као самоходна артиљеријска оруђа или су их закопавале у торњу, претварајући их у утврђене положаје.

У рату у бившој Југославији, 1991. године, током борби на јадранској обали, Т-34-85 из Хрватске издржао је два протутенковска поготка Маљутке и уништио много млађи и модернији српски тенк Т-55.

Данас Т-34-85 остаје у служби у Северној Кореји, Лаосу, Куби, Републици Конго, Гвинеји, Гвинеји Бисао, Малију, Нигерији, Намибији и Јемену.

Т-34-85 учествује у борбама у Јемену на обе стране сукоба. На интернету је било видо материјала о употреби овог тенка у борбама између саудијске коалиције и хутских снага отпора. Возила су углавном коришћена као квалитетна утврђена мобилна ватрена позиција за пешадијску подршку.

У закључку, треба напоменути да су борбене способности Т-34-85 имале утицај на производњу разних других тенкова признате света. Није случајно то да је телевизијски канал Дискавери дао легендарном “ветерану” највишу позицију у рангирању најбољих тенкова свих времена.

У какву тајну акцију је кренула америчка војска, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА