Најновије

ЗАХАРОВА: СРЈ међу жртвама мешања САД у унутрашња питања! Тако су оправдавали Хирошиму!

Портпаролка Министарства спољних послова Русије рекла да је своје мешање у унутрашња питања СРЈ Америка образложила "успостављањем мира и ограничавања војног потенцијала земље".

Марија Захарова (Фото: Риа)

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова поново је оптужила америчку администрацију за мешање у унутрашња питања суверених држава, издвојивши СР Југославију као једну од жртава таквог мешања.

Захарова је рекла да је своје мешање у унутрашња питања СРЈ Америка образложила "успостављањем мира и ограничавања војног потенцијала земље", преноси Спутњик.

Она је додала да постоји и мноштво других примера, почевши од изјаве некадашњег председника САД Вудра Вилсона, који је још у марту 1913. године рекао да намерава да "научи" државе Јужне Америке да "бирају добре људе", под изговором да је то потребно зарад заштите "националних интереса Америке".

Потом је, како је навела, "лексикон" америчке администрације почео да се развија, што је резултирало тиме да је бивши председник САД Хари Труман у изјави нацији оправдао нуклеарни напад на јапанске градове Хирошиму и Нагасаки.

Многобројне изјаве сличног контекста, тврди Захарова, стизале су за време Хладног рата против Русије, Кубе, Вијетнама и других земаља.

Тако је, како је навела, и некадашњи председник САД Двајт Ајзенхауер у марту 1960. године рекао да Вашингтон неће дозволити да на западној полулопти доминира "међународни комунизам".

Захарова је оценила да је у последње време ово мешање достигло врхунац и у том контексту подсетила на војне операције у Југославији, Ираку и Сирији.

Захарова: Не долази у обзир размена велана за Русе у САД

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да тренутно не долази у обзир размена Пола Велана, који је ухапшен у тој земљи због сумње за шпијунажу, за руске држављане притворене у САД.

"Волела бих да нагласим да размена Пола Велана за некога ко се држи у притвору у иностранству не долази у обзир у тренутној фази", рекла је Захарова на брифингу за новинаре.

Она је додала да ће амбасаде Велике Британије, Ирске и Канаде добити конзуларни приступ Велану, преноси Тасс.

Захарова је рекла да су запослени у америчкој амбасади у Москви одмах добили приступ Велану.

Она је додала да се током истраге испоставило да ухапшени има држављанство три земље - САД, Ирске и Канаде, истичући да су амбасаде наведених земаља о томе обавештене.

Велан је оптужен у Русији за шпијунажу и ако буде осуђен, прети му казна од 20 година затвора.

Прочитајте ОВДЕ на шта то Ципрас упозорава.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Захарова о разграничењу Срба и Албанаца.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА