Најновије

ПРИКАЗАНА РАКЕТА ЗА СРПСКОГ ''ТЕРМИНАТОРА'': Хибридни ПВО систем домаће производње (ВИДЕО)

Министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, у пратњи в. д. помоћника министра одбране за материјалне ресурсе др Ненада Милорадовића, јуче су посетили Војнотехничи институт где је гостима организован приказ наоружања и војне опреме који су уведени у оперативну употребу Војске Србије или су у завршној фази испитивања.

Лице министра све говори (Фото: Јутјуб)

Висока делегација се посебно задржала код места где је приказан трупни систем ПВО ПАСАРС-16 или „Терминатор“. Испред возила која је наоружано артиљеријским системом кога чине ПА топ Бофорс у кал.40мм приказана је ракета кратког домета Р-13М. Са комбинацијом топовског и ракетног наоружања „Терминатор“ постаје хибридни ПВО систем који је идеалан за покривање оклопно-механизованих јединица у нападу.

„Терминатор“ је продукт домаће памети, тачније инжењера Војно-техничког института. За платформу је употребљена специјално дизајнирана платформа домаћег произвођача ФАП-2206 БС/АВ у погону 6х6. На њу је интегрисан вучни топ Л-70 „Бофорос“ у снажном калибру 40мм. Овај топ има изванредне карактеристике када је у питању ефективни домет граната по даљини и висини. Посебно је опасан приликом гађања циљева на земљи, где користи муницију која је јача од оне које су користиле чувене Праге.

Међутим у савременим условима овај топ није довољан за озбиљније покривање ваздушног простора. Да би се добио систем који ефикасније може да се супротстави ваздушним објектима, неопходне су ракете. У том циљу, инжењери ВТИ су ову празнину покушали да премосте специјалном модификацијом ваздухопловних ракета Р-13М. Реч је о совјетским ракетама класе ваздух-ваздух кратког домета, које поседују главе са инфрацрвеним самонавођењем. Одрађене су капиталне модификације које су ојачале погонски блок ракете, чиме се добило оружје које ефикасно може да се лансира са земље. Према речима проивођача, ова ракета може да погоди циљ на висини од 8000 метара, и на даљини до 12000 метара.

Поред значајног ојачавања погонског одсека, инжењери ВТИ су интегрисали и снажнију бојеву главу са савременим близинским упаљачем. Посебно се радило и на осавремењивању самонавођене инфрацрвене бојеве главе која ракету усмерава на циљ.

Како преноси интернет портал Војске Србије, током обиласка у Војнотехничком институту могло се видети више од 40 различитих средстава наоружања и војне опреме који су уведени у оперативну употребу или се налазе у завршној фази испитивања. Међу њима свакако су најзначајнији борбено оклопно возило лазар 3,артиљеријски систем НОРА Б-52, модернизовани огањ – ЛРСВ, модернизовани ракетни систем ПВО КУБ-М, радар П-40, аутомобил теренски ФАП 2832, даљински управљива беспосадна платформа мали милош, даљински управљана борбена станица, самозаштитни ометач – РОСЗ 1, основа борбеног оклопног возила М16, те различите ракете, муниција и упаљачи. Осим тога, приказан је и развој и усавршавање комплета личне опреме, као и комплет заштитне балистичке опреме М-17.

Који је најбољи авион према оценама кинеских пилота, погледајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА