Најновије

ВУЧИЋ ВРАЋА ДОЖИВОТНУ КАЗНУ ЗАТВОРА! Промене из корена! Ево за какве преступе ће се робијати и колико дуго! (ВИДЕО)

У Београду је данас одржана седница Савета за националну безбедност којом је председаво председник Србије Александар Вучић. Он се после седнице обратио грађанима.

Александар Вучић, председник Републике Србије (Фото: Јутјуб)

- На седници смо имали две тачке, а своје обраћање ћу посветити борби против криминала и корупције, што је друга тачка. Прва је косовско-метохијски проблем који ћу оставити за други дан - рекао је Вучић. 

- Наше опредељење за борбу против криминала и корупције не долази у питање и донеће значајне резултате.

- Имамо веома благу казнену политику. Наше казне нису благе, али оне готово никада нису додељиване у судским процесима - рекао је Вучић.

За силовање, где је казна од 3 до 12 година, судови најћешће додељују најблажу мказну. 70% казни су до 5. година. А зашто смо обнда одређивали казне до 12 година - упитао се Вучић.

За посед и промет оружја и експлозивних материјала је, каже, у највећем броју случајева изрицана је условна казна. Када је реч о тешкој крађи, најтежа казна је казна затвора од шест месеци до годину дана, а укупно 62 одсто људи за тешку крађу добија мање од годину дана.

- Исплати се лоповима! Исплати се онима који носе оружје. Лакше је бити осуђен за тешку, а не за лакшу крађу. Још лопове чека и условни отпуст! Џава је та која одређује казнену политику - каже Вучић.

Када је реч о производњи и трговини опојним дрогама, каже, да су за нарко дилере пресуде постале изузетак.

- Па што да не дилују? Баш их брига што трују нечију децу - каже Вучић. 

- Време је за суштинске измене: Повећање минималних казни за сва дела која обухватају насиље! Казна за силовање више неће бити од 3 до 12 већ од 5 до 15 година. За насиље у породици ће бити драстично повећање казни.

Он је најавио драконско повећање казни за сва кривична дела, од насиља у породици, силовања, педофилије и убиства деце.

- Уводимо доживотну казну затвора за убице деце, усвојили смо и неке препоруке господина Игора Јурића, о чему ће накнадно говорити - рекао је Вучић и нагласио да није заинтересован за нападе бораца за људска права, јер су "људска права одавно нарушена њиховим диловањима дроге". Како је рекао, за силовање убудуће казне неће бити од 3 до 12 година, већ од пет до 15 година, али без могућности ублажавања казне.

- Нико неће моћи да добије мање од 5 година - подвукао је Вучић.

Он је истакао и да ће бити драстично увећане казне за насиље у породици. Мининална казна са 6 месеци биће увећана на на годину дана затвора за насиље у породици.

- А за све ћемо ићи за макар од 35 до 50 одсто увећања максималних казни - рекао је Вучић.

- Борба ће да траје годинама, биће тешка, али ћемо да прегазимо криминалце - рекао је он. 

Јучерашња акција МУП и Тужилаштва показала је намеру државе не само да се суочи са најопаснијим видовима криминала у Србији, већ и да тај криминал и најтеже облике корупције победи, поручио је Вучић. 

- Колико год била успешна и добра јучерашња акција то је једна акција и можемо да је понављамо сваке недеље. Уколико другачије, свеобухватније не приђемо решавању тих ужасних проблема ми то нећемо бити у стању да решимо - рекао је Вучић и најавио системске мере против криминала и корупције, пре свега другачију казнену политику.

Он је рекао да од Европске уније очекује подршку, јер једино земље на балкану немају доживотне казне затвора.

- Ми имамо оперативна сазнања ко је починио готово сва убиства у Србији и због тога је сада настала паника међу њима- поручио је он.

Вучић је изјавио да очекује подршку ЕУ по питању увођења оштрије казнене политике за најтежа кривична дела у Србији.

- Немачка има доживотну робију. Што ми да немамо? - рекао је Вучић одговарајући на питања какву реакцију очекује од ЕУ, с обзиром на најављене мере, али и од криминалаца "и да ли ће га можда рушити на улици, јер је реч о драконским казнама".

Вучић је приметио да само земље на Балкану, Србија, Хрватска, БиХ, Црна Гора, Северна Македонија немају казну доживотног затвора, док европске земље имају.

- Сад хоћемо и ми да имамо и ми хоћемо штроже казне. Јуримо европске стандарде и увећаваћемо казне, јер желимо да им не пада на памет да се овде убијају - рекао је Вучић.

Вучић је истакао и да је полиција у последњој акцији нашла људе који су посведочили о извршењу најтежих кривичних дела и да сада постоје сва полицијска и оперативна сазнања за највећи део убистава на београдском асфалту, од Деспотовића до Станковића и других.

- Е, сад је паника... Ми данас знамо ко је, а сад је друго питање како ће то ићи са тужилаштвом и судовима - рекао је Вучић.

- А шта ће они (криминалци) да раде... Што год да раде, не може та борба да буде лака, али згазићемо их, правно, како и приличи правној држави - рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић је изјавио данас да 99 одсто судија у нашој земљи поштено, часно и одговорно обавља свој посао, али да и ту, као и у свакој професији има кукоља.

Вучић је после седнице Савета за националну безбедност одговрајући на питање новинара да ли се судије плаше криминалаца и да ли има спреге судија и криминалаца, рекао да је његова обавеза као председника да брани судије.

- Да ли има, као и у сваком другом послу, кукоља? Има, као и код нас, као и на сваком другом месту - додао је Вучић.

Рекао је да се пета тачка реформи које ће бити спроведене односи извршење кривично - правних санкција.

- Понекад нам се догоди да су нам прекршајне казне веће и исплативије за државу кад је реч о новчаним казнама, него о кривично-правним санкцијама. А, да не говорим о свим могућим марифетлуцима око издржавања казне, како се злоупотребољавају наногице и многа друга чуда.

Вучић је поручио да ће се држава и тиме позабавити и решити велики део тих проблема, као и да ће грађани моћи да виде огромне помаке наредном периоду.

- То ћемо све да решимо у наредних 20 дана - додао је он.

На коментар новинара да велики број починилаца бежи и скрива се на КиМ и да ли може Србија нешто ту да учини, председник је казао да је, што се тиче КиМ и других територија на којима се криминалци слободно крећу, много већи проблем што не може лако да се дође до оптужбеног акта због недостатка доказа.

- Је л' има неко ко не зна Филипа Кораћа? Није то од јуче, али смо тек од пре неколико недеља успели да пронађемо за шта је све и како одговоран и да имамо за то потврде живих људи. Знате, то су људи који су професионални криминалци и убице, уклањају своје трагове и потребно је време, држава је успела то да реши.

Вучић истиче да је посебно задовољан што је држава успела да реши случај упада у изнајмљени стан новинара Милана Јовановића из Врчина. Не могу да губим време на оне који су предали Косово у руке Албанцима, рекао је данас председник Александар Вучић, поводом отвореног писма које су му упутили организатори протеста.

- Прочитао сам придике које ми држе Јеремић, Ђилас и Обрадовић - рекао је Вучић на прес конференцији и додао:

- Насмејао сам се, толико је глупо. Они који су предали Косово у руке Албанцима, који су поставили границе на Јарињу И Брњаку, који су донели пресуду у корист Албанца, који су изместили преговоре из УН у ЕУ, који су довели до формалне независности Косова, они да неком држе предавање о Косову, на то не умем да одговорим. Погледао сам И рекао себи ''хајде, иди ради свој посао, спремај мере против корупције'' - казао је он. 

Рекао је и да се нада да ће доћи до померања по питању укидања приштинских такси на робу из Србије. Поводом изјаве шефа косовске опозиционе ЛДК Исе Мустафе да није добро што Приштина није послушала савете из Трамповог писма, оценио је да је добро што је ЛДК изашао са својим ставом.

- Чекамо да видимо хоће ли Албанци донети одлуку и мислим да је данас лакше да то учине, када је ЛДК изашла са таквом изјавом, пошто је то тренутно према свим истраживањима најснажнија политичка странка међу Албанцима - рекао је Вучић.

Нада се, каже, да ће Приштина донети одговарајућу одлуку. 

Албанка код Бујановца пуцала себи у врат. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ево колико је износио јавни дуг Србије када је Вучић био премијер

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА