Најновије

ЏИХАДИСТИ У СТРАХУ ОД ОВЕ МИНЕ: Сиријски дронови по северу Сирије посејали потезне убице ПОМ-2 (ВИДЕО)

Припадници исламистичких милиција које делују на северу Сирије, регистровали су употребу мина ПОМ-2 у зонама где они делују. Према њиховим речима, ове мине су на север ове земље допремљене помоћу сиријских беспилотних летелица.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

ПОМ-2 “Отёк” (срб. “Оток”) је руска парчадна противпешадијска мина потезног дејства. Она је искључиво намењена за борбу против живе силе непријатеља. Њена примена је веома широка. Може да се употребљава на отвореним (главне и помоћне комуникације, места базирања непријатеља) и у затвореним условима (стамбени објекти).

ПОМ-2 се на фронту углавном дистрибуира помоћу средстава даљинског минирања. На пример, вишецевни бацачи ракета могу да садрже ракете чије су бојеве главе напуњене овим минама, које се на одређеној даљини расипају по одређеном терену.

Принцип дејства ПОМ-2 је кружни-парчадни. Приликом њене експлозије долази до кружног расејавања гелера (делови тела и фрагменти који се састоје од округлих и шиљатих облика). Фрагменти су компресовани са унутрашње стране тела мине. У моменту када човек својом ногом или другим делом тела закачи сензор који региструје додир (углавном је то танка жица), долази до моменталне експлозије мине.

Тело мине је израђено од метала. Њена укупна маса износи 1,5 кг, од чега на екслозивну масу одлази 140 грама. Мина је висока 18цм, и широка 6,3цм. Дужина жице за активацију мине може да износи 9,5 метара. Мина се активира на потезну силу од 400 грама. Живу силу са великим бројем гелера уништава у радијусу од 16 метара. Температурни опсег примене је од -20 до +40 Целзијуса.

САД у паници због кинеског лета на Месец, Пекинг има тајно оружје незамисливих моћи. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА