Најновије

САД у паници због кинеског лета на Месец: Пекинг има тајно оружје незамисливих моћи

Према насловима америчких медија, Кина се на Месецу може тајно припремити за Трећи светски рат.

Чанг Е-4 (Фото: Јутјуб)

Упркос постојећим међународним споразумима о некоришћењу свемирских технологија у војне сврхе, водеће земље света активно раде на том подручју, посебно због све чешћих гласина и предвиђања о надолазећем Трећем светском рату. Кина такође гради своју војну силу, што посебно узнемирује потенцијалне противнике азијског дива, пре свега Сједињене Државе које су сведочиле спуштању кинеске сонде Чанг Е-4 на тамну страну месеца. Део стручњака у Вашингтону верује да Кина тамо може да распореди војну базу и тајно се припреми за Трећи светски рат.

За америчке стручњаке је сумњиво да вести о заиста изванредном помаку Кине у истраживању свемира долазе само неколико месеци након објаве америчког председника Доналда Трампа о стварању америчких ,,свемирских снага”.

Локални естаблишмент је збуњен достигнућима Пекинга и сада је узнемирен због сазнања да би Кина могла држати било шта на тамној страни месеца и без икакве контроле тамо распоредити своју војну опрему.

Аналитичар Мајкл Пилзбери је изјавио да су Сједињене Државе, гледајући свемир кроз призму претње Трећег светског рата, виделе опасност само од Русије, а на Кину су гледале кроз ,,ружичасте наочаре”.

Стручњаци не говоре о томе какве би снаге Кина могла распоредити на Месецу и то на страни скривеној од Земље. У исто време, готово сви се слажу да ће Кина ово достигнуће сигурно искористити у припреми за могући сукоб, док у случају Трећег светског рата неће губити прилику да ово достигнуће искористи за своје потребе.

Подсетимо, овакав сценарио донедавно је био научна фантастика и Исак Асимов је предвидео почетак Трећег светског рата 2019. године, а борбе између учесника сукоба ће се одвијати и на површини Месеца.

Верзија II – Разговор кинеског и америчког свемирског центра
Међутим, појавила се и друга верзија која не потврђује предстојећи сукоб између Сједињених Држава и Кине због кинеске експедиције на Месец.

Наиме, кинеска летелица Чанг Е-4 је први сателит који је слетео на тамну страну Месеца. Тренутно, Чанг Е-4 проучава минерални састав и структуру месечеве површине, као и спровођење радио-астрономских посматрања.

Захваљујући модерним телекомуникацијама у јавност је процурило неколико детаља тајне кореспонденције између Пекиншког центра за контролу свемирских летова и америчког Свемирског центра Џ. Кенедија, а стручњаци две земље су разговарали о кинеској експедицији на Месец.

По хронолошком реду су наведене поруке које су кинеске и америчке колеге размениле између 5. децембра 2018. и 5. јануара 2019. године.

5. децембра 2018. године, Центар за контролу лета у Пекингу: ,,Поштоване колеге, поново вас обавештавамо да ће аутоматска међупланетарна станица за проучавање Месеца Чанг Е-4 бити лансирана 8. децембра 2018. године.

Центар Џ. Кенедија :  ,,Информације су примљене.”

7. децембра 2018., Пекинг: ,,Драге колеге, сутра у 2 сата по пекиншком времену лансирно возило Чангзхенг-3Б са летелицом Чанг Е-4 биће лансирано како би се истражио Месец.”

12/07/2018, Кенеди Центар: ,,То може бити врло важан догађај за кинеску астронаутику.”

12/08/2018, Пекинг: ,,Поштоване колегинице и колеге, данас у 2:00 ујутру по нашем времену, успешно је лансирано покретно возило Чангзхенг-3Б са летелицом Чанг Е-4 за истраживање Месеца.

12/09/2018, Кенеди Центар: ,,Задовољни смо успехом кинеске астронаутике, која се поуздано помера на путу водећих свемирских сила”.

12.12.2018, Пекинг: ,,Драге колеге, Чанг Е-4 је ушао у орбиту око Месеца. Напред , у свеобухватан преглед Месеца.

13.12.2018., Кенеди Центар: „Одушевљени смо успехом кинеске астронаутике. Ако Вам није тешко, наставите да нас обавештавате о току ваше експедиције. ”

19.12.2018., Пекинг: ,,Драге колеге, данас је Чанг Е-4 успоставио комуникацију са сателитским транспондерима Куекиао и контактирао Земљу.”

20.12.2018, Кенеди Центар: „Ово је разлог за оптимизам. Објасните нам шта укључује опсежан преглед Месеца.”

30. 12. 2018, Пекинг: ,,Драге колеге, апарат Чанг Е-4 се преселио из кружне орбите од 100 км на елиптичну орбиту око Месеца. Свеобухватно истраживање укључује радио-астрономска посматрања, проучавање минералног састава површине Месеца, као и испитивање места слетања летелица Аполо 11 у Мору мира.

30.12.2018., Кенеди Центар: ,,Поштоване кинеске колеге! Поздрављамо свеобухватно истраживање, проучавање минералног састава површине Месеца и радио-астрономска посматрања, јер ће то увелико допринети развоју модерне науке. Међутим, због тешких просторних и геомагнетских услова који угрожавају експедицију, чврсто саветујемо да се не спроведе снимања места слетања летелице Аполо 11.

01/03/2019, Пекинг: ,,Поштоване колегинице и колеге, данас у 10:26 сати у Пекингу је одржано успешно слетање Чанг Е-4 на Месец. Уређај је започео са радио-астрономским посматрањима и креће се према месту за спуштање лунарног модула летелице Аполо 11, које је удаљено око 5 км.”

01/03/2019, Кенеди Центар: ,,Поштоване кинеске колеге! Подстичемо вас да исправите руту Чанг Е-4  на површини Месеца и усресредите се на проучавање минералног састава површине Месеца. Наше колеге из Пентагона дају вам добре вести – санкције за куповину руских Су-35 и С-400 биће укинуте у скорој будућности. ”

04.01.2019, Пекинг: ,,Драге колеге, након што смо послушали ваше препоруке, одлучили смо да се усресредимо на проучавање минералног састава површине Месеца. Међутим, сада је веза с Чанг Е-4 изгубљена и уређај наставља самостално да се креће до места слетања лунарног модула Аполо-11. Предузимамо све могуће мере за враћање комуникације. Надамо се да уређај неће слати фотографије путем отворених комуникацијских канала. ”

12/04/2019, Кенеди Центар: ,,Поштоване кинеске колеге! Наши стручњаци спремни су да Вам пруже било какву техничку помоћ за враћање комуникације с уређајем. Добре вести су дошле и од Министарства привреде – у скорој будућности увозне царине на све кинеске робе смањиће се с 25% на 10%. ”

01/05/2019, Пекинг: ,,Драге колеге, Чанг Е-4 је стигао на место лунарног модула летелице Аполо-11 и емитује на затвореном каналу. Не видимо америчку заставу и трагове слетања. Како то можете да објасните? ”

05/01/2019, Кенеди Центар: ,,Драги кинески другови! Надамо се међусобном разумевању и даљој плодној сарадњи! Држите се чврсто! Наше колеге из Стејт Департмента дају вам врло добре вести – у наредним данима ће се размотрити питање пуштања Менг Ванжу или, како је ви зовете, принцезе Хуавеја.”

01/05/2019, Пекинг: ,,Драге америчке колеге, хвала вам на разумевању и пословном приступу решавању горућих питања модерне астронаутике. Надамо се даљем развоју узајамно корисних партнерстава.”

П.С. Захваљујемо нашим кинеским пријатељима на достављању пеписке преговора. Можда Исак Асимов није био у праву и неће бити Трећег светског рата, поготово не на Месецу, како заиста страхују амерички стручњаци.

Трећи светски рат је близу. Шта нас чека у 2019. години прочитајте ОВДЕ.

Извор: logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА