Најновије

ТРАМП ЗАПРЕТИО ТУРЦИМА: Ако нападнете Курде - уништићемо вас! Одговор Анкаре био је брз и жесток!

Председник САД Доналд Трамп каже да ће економски уништити Турску ако нападне Курде током америчког повлачења из Сирије.

Илустрација (Фото: army.mil)

Амерички председник то је написао на свом Твитер налогу.

“Почиње дуготрајно повлачење из Сирије док нападамо мали преостали део територијалног калифата Исламске државе из више праваца. Поново ћемо их напасти из постојеће оближње базе ако се поново формирају. Економски ћемо уништити Турску ако нападне Курде. Направите безбедносну базу од 20 миља”, написао је Трамп.

Председник САД је поручио и треба да се зауставе бескрајни ратови.

“Исто тако, не желим да Курди изазивају Турску. Русија, Иран и Сирија ће имати највећу корист од дугорочне америчке политике уништавања ИД у Сирији, природних непријатеља. Такође, и ми имамо користи, али сада је време да доведемо наше трупе кући. Зауставите бескрајне ратове!”, рекао је Трамп.

Турска Трампу поводом Курда: Терористи не могу бити партнери 

Амерички председник Доналд Трамп запретио је да ће САД економски уништити Турску ако нападне Курде током америчког повлачења из Сирије, на шта је званична Анкара узвратила да "терористи сиријског огранка ПКК" не могу да буду партнери САД. 

"Фатална је грешка изједначити сиријске Курде и ПКК, која је на америчкој листи терориста, и њен сиријски огранак PYD/YPG", написао је портпарол турског председника Ибрахим Калин на Твитеру, преноси Ројтерс.

"Терористи не могу да буду ваши партнери и савезници. Турска очекује да САД поштују наше стратешко партнерство и не жели да оно буде помрачено терористичком пропагандом", навео је Калин. 

Односи између Турске и САД су затегнути због тога што Вашингтон подржава курдску милицију у Сирији коју Анкара сматра продуженим огранком забрањене Радничке партије Курдистана (ПКК).

Курди су амерички савезник у борби против Исламске државе и контролишу северне делове Сирије. Ердоган је најавио да ће се након повлачења америчких снага из региона обрачунати са курдском милицијом. 

Коалиција против Исламске државе, предвођена САД, започела је процес повлачења из Сирије, саопштио је у петак портпарол коалиције.

Сиријска опсерваторија за људска права, са седиштем у Британији, објавила је да је повлачење почело у четвртак увече.

У Сирији има око 2.000 америчких војника.

Прочитајте ОВДЕ на које то увредљиво питање Трамп одбија да одговори.

Извор: Курир/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

САД и Турска — крај савезништва?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА