Најновије

ТРИФУНОВИЋ: Вучић је уздрман протестима! Није ово очекивао! Свака врста насиља ће извести још више људи!

- Вучић је уздрман јер ово није очекивао нити му је требало, сад се труди на све начине да испинује и да изађе као победник. Протесте је народ покренуо и народ је желео да се политичари повуку из првих редова протестне колоне. Зашто би било ко од нас који шетамо све време и који се осећамо превареним дао било ком политичару и политичарки да стану пред нас и нешто причају, каже глумац Бранислав Трифуновић.

Бане Трифуновић (Фото: Јутјуб)

- Опозиција мора много прашине да прогута, да прича и убеђује нас и много ствари да нам понуди да би им поверовали, каже глума, коментаришући повлачење лидера странака опозиције из првих редова протеста и став дела јавности да нема успеха бунта док се политичке странке не укључе у протест.

Према његовим речима, народ који је на улици хоће да буде ту и пружа шансу опозицији.

– Опозиција сад мора да види како ће искористити ту шансу и шта ће са собом да уради. Како да нас све убеди да је опозиција којој некад у неком тренутку можемо да дамо свој глас. Мислим да је и њима паметније и сами су проценили да не треба да буду у првим редовима – наводи Трифуновић, који је један од сталних шетача и најпрепознатљивије лице протеста „Један од пет милиона“.

На питање да ли то значи да је ближи оном делу јаности који сматра да нема победе над влашћу док се политичке странке се не укључе у протест, он одговара да се засад дубоко са тим не слаже.

– Ово је народ покренуо и тако треба да остане. Докле год се са стране опозиције не деси нешто. Морају да ураде и понуде нешто конкретно том народу. Да ли ће то и када да буде, ја не знам. Сад да им се без икаквих гаранција предају протести била би потпуна грешка. Било ко од тих политичара да се попне на камион и каже било шта, ми као грађани губимо оштрицу а Вучић добија. У овом тренутку они још ништа нису понудили нити знамо шта конкретно раде и шта хоће конкретно – објашњава Трифуновић.

Према његовим речима, има милион разлога за шетњу, а симбол свега јесте Вучић.

– Милион ствари нас је окупило. ЛЈуди су устали против ове власти и овог система. Суштина је да је систем такав, а симбол је Вучић . Морамо да тражимо пукотине у том систему не би ли пукао – указује он.

Упитан да ли систем пуца на улици или на изборима, наш саговорник пита на којим изборима.

– На изборима које он прави? Мислим да се на тим изборима више не учествује. На улици једино имамо шансу да направимо притисак да се створе услови за неке нормалне изборе на којима се гласови неће куповати, на којима ће се гласови бројати како треба, сви имати једнак простор за представљање, где ће бити слободни медији, а људи неће бити застрашивани. То можемо урадити само на улици не у институцијама. А опозиција ту негде мора да пронађе простор за себе и да се формулише да би изашла пред грађане – сматра Стефановић.

Осим Београда грађани излазе на улице у многим градовима по Србији.

– Сигуран да ће бити мањих градова у којима локални шерифи имају превелику моћ и у којима су грађани прилично уплашени. Али ови протести служе томе да се људи ослободе страха и да виде да је могуће. Па ако их се скупи 50 то већ нешто говори и могуће да ће их већ следеће недеље бити 100 или 200. Најтеже је у мањим гардовима, али надам се да смо нешто урадили по том питању – каже Трифуновић.

Према његовој процени, Вучић је уздрман јер ово није очекивао нити му је требало.

– Сад се труди на све начине да испинује и да изађе као победник. Очигледно да су почели да реагују мало другачије, и да се питају како се то смирује и шта се ту ради. Покушавају на разне начине да преузму протесте по разним градовима и убацују своје људе. Али они раде своје ми радимо своје. За сад то добро контролишемо и трудимо се да се то не дешава – закључује Трифуновић.

Свака врста насиља ће извести још више људи.

Бранислав Трифуновић не очекује да ће власт почети с репресијом уколико се ствари озбиљно захуктају. „Не одговара им та врста репресије. Свака врста насиља ће извести још више људи на улице. Ми инсистирамо на мирним протестима. Мислим да је то кључ. До кад ће то тако и шта ће се десити не знам, али мислим да њима не би одговарало да извуку полицију на улице јер не знам шта би постигли тим. А и не верујем да је полиција толики љубитељ овога на власти и министра“, каже он.

Прочитајте ОВДЕ на шта Бошко Обрадовић упозорава Путина.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА