Најновије

ИСПЛИВАЛИ ШОКАНТНИ ПОДАЦИ: Бранитељ злочинаца ОВК, Џефри Најс уништавао доказе о "Жутој кући"!

Као тужилац Хашког трибунала, Џефри Најс је имао удела у уништавању доказа у вези са трговином органима у случају "жута кућа". Циљ је био да се потру сви трагови овог злочина над Србима. А некадашња главна тужитељка Карла дел Понте је тврдила да је у Хагу огроман број тих доказа уништен.

Џефри Најс уништавао доказе о "Жутој кући" (Фото: Правда)

Овако адвокат Бранислав Тапушковић, који је у то време учествовао у процесима пред Трибуналом, за "Новости" разоткрива некадашњу улогу Британца, који се ових дана појавио у сасвим новој роли. Најс се поново уплео у дешавања на Косову, као бранилац Албанаца пред Специјалним судом за злочине ОВК.

У овом тренутку, он брани терористу Самија Љуштакуа, који ће се пред тужиоцима у Хагу појавити сутра. А током понедељка на саслушању је био Рустем Мустафа, припадник паравојне формације за чије име се везују мучења и убиства Срба, подметање бомбе под аутобус "Ниш експреса", кад је погинуло 12 српских путника, терористички напади и обрачун са "нелојалним" Албанцима.

- Не осећам се кривим! - узвикнуо је Мустафа пред улазак у канцеларију тужилаца, где ће данас наставити давање исказа. Он је први терориста који је саслушан у Специјалном суду због злочина над Србима. По изласку одбио је да даје било какве изјаве.

У цео овај случај Најс улази са великим "предзнањем", јер је имао прилику да се о дешавањима на Космету добро упути као главни тужилац у предмету против Слободана Милошевића. Међутим, и тад је отворено, без пардона, заступао албанску страну.

- Најс је имао приступ многобројној документацији, коју би сад као адвокат могао да искористи - каже нам Тапушковић. - Он је све време форсирао тезу да је све што се дешавало на Космету било у сврху стварања "велике Србије" и да КиМ не припада Србији. Без проблема се оглушио о злочине над Србима. На суђењу је чак тврдио и да су Срби срушили џамију из 7. века, а Османлије су на Балкан дошле тек у 14. веку. Ето, то вам је Најс.

Према најавама приштинских медија, британски адвокат могао би да буде и бранилац председника тзв. Косова Хашима Тачија и првог човека косовског парламента Кадрија Весељија, уколико буду на оптужницама Специјалног суда.

Када је напустио Хашки трибунал, Најс је радио на Тачијевој биографији, где се у књизи посебно бавио отклањањем сумњи да је Тачи учествовао у трговини органима. После објављивања извештаја специјалног изасланика Савета Европе Дика Мартија о злочинима ОВК, за тзв. косовску владу радио је на припреми материјала који би могао да се користи у одбрани албанских терориста пред Специјалним судом.

Током каријере Најса је пратила прича да је од албанског лобија добијао велики новац. А, у новој мисији спасавања терориста ОВК, према информацијама косовских медија, добијаће 2.200 евра дневно, плус трошкове путовања.

Хашки истражитељи у понедељак су у Приштини неколико сати испитивали Сабахудина Цену, терористу који је деловао у зони Паштрик.

Приштински медији пренели су у понедељак да ће последња саслушања бити 4. фебруара, а да је позив добило сто људи.

Иначе, све трошкове суђења бившим припадницима ОВК плаћаће косовска влада, а пре него што седну у авион за Холандију срећу ће да им пожели тзв. премијер Рамуш Харадинај.

Логор Ликовац

Сами Љуштаку, бившем припадник ОВК се повезује са мучењем и масакром над Србима у кампу ОВК у Ликовцу. Наше безбедносне снаге располажу снимком из Ликовца, где се виде четворица Срба са КиМ за којима се и данас трага. Овај доказ налази се и у фасцикли Дика Мартија, који је истраживао трговину органима на КиМ, и на основу чијег извештаја је основан Специјални суд у Хагу.

Дачић: Чекамо оптужнице

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да Србија очекује да неко ко је починио злочине за њих и одговара:

- Давно сам рекао да се то припрема, али мислим да се доста касни. У сваком случају не треба, да се мешамо. Да би злочинци одговарали, морају да се заштите сведоци. Очекујемо да се подигну и оптужнице.

Путин у Београду — шта то значи за Србију и шта ће рећи Запад прочитајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шешељ обрукао Најса у Хагу

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА