Најновије

ИД У СРБИЈИ СПРЕМИЛА БОМБУ ЗА ПУТИНА! Осујећен паклени план исламских терориста

Заједничком акцијом полиције и Безбедносно-информативне агенције (БИА) у околини Новог Пазара јуче је ухапшен вехабија Армин Алибашић (21), за кога се сумња да је спремао терористички напад за време предстојеће посете председника Русије Владимира Владимировича Путина Београду!

Илустрација (Фото: mup.gov.rs)

Код Алибашића су пронађени оружје и хемикалије за израду бомбе, као и застава терористичке организације ИД!

Осујећен у последњи час

Према оперативним информацијама наших служби безбедности, постоји сумња да је ухапшени вехабија припремао напад за четвртак ујутро, баш када у Београд стиже руски лидер.

- Армина Алибашића јуче ујутру је зауставила патрола полиције у новопазарском насељу Поток због сумњивог ранца који је носио. Контролом је код њега пронађена пушка са оптичким нишаном. Одмах потом су оперативци полиције и БИА претресли његов стан, у ком је пронађен читав арсенал оружја и опреме неопходне за прављење експлозивне направе: од хемикалије за прављење експлозива, до сатова који се могу искористити за даљинску активацију бомбе. Били су ту и специјални телефони, жице и направа за даљински детонатор. Такође је откривена и додатна опрема, односно маказице за прављење бомбе у кућним условима. Алибашић је у стану држао и заставу такозване Исламске државе, као и пропагандни материјал, летке и литературу те терористичке организације - наводи извор из безбедносних кругова и додаје да је Алибашићу одређено полицијско задржавање до 48 сати, након чега ће бити приведен надлежном тужилаштву.

Саговорник објашњава да су даљом провером контаката и деловања Алибашића откривене информације да је спремао акцију баш за посету руског лидера.

- Српске службе безбедности с највећом пажњом су обрадиле случај овог вехабије. Зна се да је Путин на мети терориста због рата који је Русија објавила ИД. Не искључује се могућност да је бомба коју је Алибашић правио била намењена да се негде активира баш на дан доласка Путина. Али наше службе у сарадњи са руским колегама све држе под контролом и председник Руске Федерације у Београду ће бити потпуно безбедан.

Џевад Галијашевић, стручњак за борбу против тероризма, каже да Алибашић сасвим сигурно није деловао сам.

- Вехабије попут Алибашића су довољно обучене, припремљене и наоружане да изврше нападе и на стратешку инфраструктуру државе и на места бројног окупљања цивила. Они су често прошли врхунску обуку, опремљени су софистицираном опремом и умеју добро да испланирају нападе на штићене личности... Зато сам уверен да ухапшени вехабија није усамљен у овој акцији и да има помагаче. Свака терористичка претња из Пазара има своје упориште у муслиманском делу БиХ, где делују разне терористичке ћелије - упозорава Галијашевић.

Умемо да га заштитимо

Професор Факултета за безбедност Зоран Драгишић напомиње да ће током Путинове посете најважније бити обавештајно обезбеђење информација о потенцијалним групама терориста које би могле да угрозе двојицу председника. Он, међутим, сматра да нема никаквог разлога за забринутост.

- Србија је до сада имала посете и Путина и Бајдена и Меркелове. Наше службе знају да обезбеде тако важне државнике, тако да сам потпуно убеђен да ће посета председника Путина проћи у најбољем реду. Руске и српске службе су у координацији, а у Београду су већ људи из руске Федералне службе обезбеђења. Путина ће чувати и наша полиција, као спољни прстен обезбеђења, а непосредно уз Путина ће свакако бити његови телохранитељи - каже Драгишић.

Славиша Крстић, начелник Одељења за обезбеђење одређених страних личности и делегација, поручио је да ће МУП током Путинове посете предузети све максималне мере обезбеђења.

- Полиција ће предузети све неопходне активности како би се отклонили сви безбедносни ризици. Поводом предстојеће посете наше министарство ће предузети све сложене мере обезбеђења, у сарадњи са другим државним органима - подвукао је Крстић.

Путин за разлику од Запада, не стављам Србију пред избор. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

САЈ - обука у зимским условима

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА