Најновије

ЧАСНИ КРСТ ЋЕ НОСИТИ МАЈОР ЖУНИЋ: Богојављење у Старој Пазови

Пету годину заредом, на Богојављење 19. јануара на општини Стара Пазова, на плажи Венеција у Старим Бановцима са почетком у 11 сати, одржаће се манифестација „Пливање за Часни крст“. Овогодишњи подвиг уласка у хладну дунавску воду је за још веће дивљење јер овогодишња манифестација није такмичарског карактера.

Слика од прошле године (Фото: Стара Пазова промо)

Спрска православна црква ове године слави 800 година од проглашења аутокефалности , а како је недавно обележено и 100 година од пробоја солунског фронта, ове године Часни крст ће понети мајор Милан Жунић из команде 204. ваздухопловне бригаде. Без обзира на то како и сваке године до сада пливање за Часни крст окупиће 33 учесника ( пливача ) што симболизује број година колико је Исус Христос имао када је преминуо. Пливачи ће пливати 33м.

„Икона Богојављења, коју носи један од пливача, прво се носи у цркву да се освешта, затим се предаје Председнику општине Ђорђу Радиновићу у знак захвалности јер пливаче дарује медаљама. Сваке године се крст носи у други Храм на освештање и након тога, у пратњи коњаника, крст стиже у Старе Бановце где се формира Свечана литија која заједно са свештенством креће на плажу Венеција где се одржава пливање. „ изјавио је протојереј Александар Цвитановић из Храма Светог Оца Николаја из Старих Бановаца.

Организатори манифестације су  Храм Светог Оца Николаја из Старих Бановаца, Храм Светог Оца Николаја из Белегиша, Храм Светог Оца Николаја из Сурдука, Храм Светог Василија Острошког из Нових Бановаца, Месна заједница Стари Бановци, Месна заједница Нови Бановци, Туристичка организација општине Стара Пазова и Удружење Краљевине Србије.

На Богојављење верници једни друге поздрављају радосним поздравом „Бог се јави“.Верници верују да се у поноц пред Богојављење, ноћ између 18. и 19. јануара, отварају небеса и Бог се указује у својој величини. Те ноћи не треба заспати до поноћи, а онда уз молитву треба изговорити жељу. Верује се да је Бог спреман да у том тренутку услиши сваку жељу.

Нарочит значај у богојављенском култу има вода. На дан Богојављења свети се вода и дели верном народу. Богојављенска вода је велика светиња, чува се у православним домовима и верује се да има  исцелитељску моћ.

Где се за Часни крст плива у Београду сазнајте ОВДЕ. Kњиге из Правдине интернет продавнице можете погледати и наручити ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Снимак пливања за Часни крст 2018. године.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА