Најновије

Путин изнео најчвршћу позицију у вези са Косовом (ВИДЕО)

Председник Руске Федерације Владимир Путин боравио је у званичној посети Србији, током које је потписан 21 споразум и меморандум. Након билатералних и састанака у проширеном формату, Путин је као једину бригу истакао косовско питање.

Путин изнео најчвршћу позицију у вези са Косовом (Фото: Правда)

Дипломата Срећко Ђукић у емисији Радио Спутњика „Од четвртка до четвртка“ рекао је да је у нашој стручној јавности, која се бави међународним односима, посебно она која се бави односима Србије и Русије и још специфичније која се бави проблема Косова и решавања тог питања, провејавала стално једна дилема — да ли постоји пуна сагласност Београда и Москве о решењу косовског питања.

Према речима Срећка Ђукића, Вучић у обраћању јавности није говорио о косовском питању, али је Путин, као увек после сусрета са шефом било које државе, прочитао своју изјаву и није је импровизовао, већ је најпотпуније изложио позицију Русије о косовском питању.

„Рекао бих да је та изјава најчвршће до сада изложена позиција и да, на неки начин, заокружује политику коју је најавио Лавров у фебруару прошле године, кад је био у Београду, а то је да ће Русија имати активнију улогу у решавању косовског питања. Сад је Путин питао где су српски војници и полицајци на Космету, имао је примедбу на Европску унију. Дакле, он тражи да се уђе у суштинско разматрање косовског питања у којем ће бити и Русија. Да ли ће то бити разговори по принципу Рамбујеа или разговора са Ахтисаријем или ће у питању бити шатл дипломатија између Вашингтона и Москве и Брисела, то ћемо видети. О томе треба размишљати зато што је косовско питање дефинитивно немогуће решити без сагласности Русије“, категоричан је Ђукић.

Он објашњава да постоји Резолуција 1244, која регулише косовско питање и ма колико на Западу говорили да их то не интересује, она ипак постоји. Она једино може да буде укинута ако буде већине у СБ УН, а Запад, према његовој оцени, нема већину сталних чланица.

„Према томе, ви морате да тражите сарадњу са онима који неће једнострано да укину Резолуцију 1244. Можда је наша шанса да се преговори о Косову поставе на један мало другачији начин, да се у тим преговорима прво разјасне односи између великих, па онда да се то спусти на нижи ниво“, предлаже овај дипломата.

Ђукић додаје да је и западним лидерима стало до решења косовског питања и није искључено да ће амерички председник ових дана позвати руског колегу.

„Они једноставно морају да укључе Русе, јер без њих није решено питање Дејтона, ни питање завршетка агресије и изградње Резолуције 1244. То су Ахтисари и Черномирдин завршили код Милошевића… Срби Западу не верују бланко и ’ан женерал‘ и зато је потребна гаранција“, сматра наш саговорник.

Са друге стране, Запад не жели да одлаже решење Косова зато што има много других проблема, закључује Ђукић.

Све тајне Путинове посете прочитајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА