Најновије

РУСИЈА УПОЗОРИЛА ВАШИНГТОН: Не петљајте се у нашу политику у Венецуели и не долазите овде...

Русија је оштро критиковала америчку владу због застрашивања Венецуеле и упозорила да не охрабрује венецуеланску опозицију да изврши државни удар на свог председника Николаса Мадура.

Лавров (Фото: РИА)

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је у среду рекао: ,,Државе треба да избегавају мешање у национална питања других земаља”, чиме је указао на то да је америчка политичка дестабилизација влада, које јој се не свиђају, и даље приоритет.

Венецуела је тренутно у политичкој кризи, са контролисаном Националном скупштином од стране опозиције, која види председника Мадура као ,,узурпатора”,а свог вођу Хуан Гуаида као ,, привременог председника” земље. Потез је настао након јаке јавне подршке Вашингтона, који је већ неко време заговарао рушење предсеника Мадура.

Мадурова влада је на мети Вашингтона због бројних економских и личних санкција, што се наводно сматра разлогом војне интервенције у земљи.

Мандат Националне скупштине у заступању становника Венецуеле доведен је у питање. У 2017. земља је реформисала свој парламентарни систем увођењем новог тела названог Конституционална скупштина, контролисаног од стране провладиних политичара.

Опозиција  и њихови спонзори из Вашингтона су одбили реформе које су оценили као грабљење моћи и ново законодавно тело прогласили нелегалним.

Објашњавајућии руску позицију у конфликту, Лавров је рекао да је америчка умешаност у Венецуели била ,,веома алармантна и да показује да америчка политика дестабилизације влада које јој се не свиђају, остаје приоритет”.

Венецуела је годинама била погођена економским и социјалним тешкоћама које опозиција приписује Мадуровој сиромашној влади. Он за тешкоће криви саботаже великог бизниса и страних интереса, који желе да његову социјалистичку владу ставе ван граница моћи.

Све тајне Путинове посете Србији прочитајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА