Најновије

СРБИЈА НА НОГАМА! УСТАЛИ СРПСКИ ГРАДОВИ: Крагујевац, Горњи Милановац, Краљево, Рума, Сомбор... Заједно поручују: Стоп Вучићу! (ВИДЕО)

Протестна окупљања грађана у знак подршке грађанском протесту "1од 5 милиона" у Београду, вечерас се одржавају и у Крагујевцу, Горњем Милановцу, Краљеву, Сомбору, Руми и другим градовима Србије.

Српски градови против Вучића (Фото: Јутјуб)

Прва протестна шетња у Прокупљу

Протестна шетња грађана незадовољних влашћу СНС и Александра Вучића вечерас је први пут одржана у Прокупљу. У знак подршке демонстрантима у Београду, стотинак углавном млађих Прокупчана носило је транспарент “Један од пет милиона – Прокупље” и “Прокупље без страха”. Грађани су се у 18 сати окупили на Тргу Топличких јунака где су прочитани захтеви да се заустави одлазак младих и образованих људи из Прокупља као и да се из Општинског Већа “избаце” пензионери а на њихово место доведу стручни и образовани људи. Демонстранти који су дували у пиштаљке и носили жуте прслуке након окупљања на централном градском тргу прошетали су и главном прокупачком улицом. У Прокупљу свако вече, са жутим прслуцима и пиштаљкама, већ месец дана шета једна мања група људи у знак подршке демонстрантима у Београду.

Трећи протест у Крагујевцу

Протест “1 од 5 милиона” у Крагујевцу окупио је у суботу, 19. јануара, око 3.000 Крагујевчана. Грађани су се на платоу испред Робне куће окупили по трећи пут ове године, како би изразили своје незадовољство поступањем власти у Србији. Протесна шетња имала је овога пута мало другачији ток. Уместо ка Улици Саве Ковачевића, колона се упутила Улицим Николе Пашића. Колона је застала пред Радио телевизијом Крагујевац и задржала се неколико минута. Дувајући у пиштаљке шетачи су исказали своје незадовољство начином извештавања ове телевизије. Затим су уз главну улицу кренули ка Саборној цркви, да би се Улицом Кнеза Милоша спустили до Прве крагујевачке гимназије.

– Од протеста очекујем оно што и слоган каже да је почело. Видећемо где ће и како да се заврши. Битно је да се пробудила нада, да се пробудила енергија међу грађанима, рекао је за портал Прессек Ненад Кулачин, један од говорника на протесту.

На протесту у Крагујевцу требало је да говори и глумац Сергеј Трифуновић, али се он због болести није појавио. Трифуновић се на свом твитер налогу извинио Крагујевчанима и најавио свој долазак на наредни протест.

–  Још једном моје извињење грађанима Крагујевца: овај пут зато што због болести нисам у могућности да дођем код вас данас, као што сам обећао. Закован за кревет, нећу ићи у шетњу ни по Београду. Видимо се следеће суботе, написао је Трифуновић.

Протест је протекао мирно и без инцидената. Наредни скуп заказан је за суботу, 26. јануар, у исто време на истом месту.

У Горњем Милановцу без говорника

Око 350 грађана незадовољних актуелном влашћу окупило се вечерас у Горњем Милановцу на другом протесу под паролом “Један од пет милиона”. Ново окупљање против власти организовано је у Горњем Милановцу преко друштвених мрежа, а није било говорника. Грађани су поново прошетали од централног градског трга, главном улицом до касарне и назад. Протест је подржала група грађана “Млади Милановца” и странке окупљене у “Савезу за Србију” које су у локалној скупштини опозиција владајућој коалицији Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије. На првом протесту у Горњем Милановцу прошле суботе окупило се око 100 људи.


Једанаести протест у Пожеги против локалне власти

Грађани Пожеге су протестовали и вечерас, једанаести пут од фебруара прошле године, против локалне власти у том граду. Грађани су најпре минутом ћутања одали пошту Бранимиру Адашевићу, књижевнику из Пожеге који је, пре неколико дана, изненада преминуо у својој 45. години, а потом су организовали протестну шетњу Тргом слободе. Називајући окупљене “слободним грађанима који већ једанаести пут протестују”, Никола Маслаћ, члан Удружења “Иницијатива за Пожегу” које је организовало и вечерашње протестно окупљање, захвалио се председнику општине Милану Божићу (СНС) што је “обезбедио бесплатни јавни превоз у граду како би грађани могли да дођу на тај скуп и што “Инцијатива није морала да ангажује аутобусе, како то чини СНС”.

– Годину дана протестујемо против општинске власти која је у фебруару покушала за 100.000 евра да купи нелегални објекат председнице Скупштине општине, која је незаконито потрошила из буџета 2017. године више од 150 милиона динара, која намештеним тендерима ставља ваш новац у своје џепове и џепове својих пословних партнера. Протестујемо и против накарадног система, оличеног у СНС, којим управља аутократа и диктатор - поручио окупљенима Маслаћ.

Подсетивши на то да је “Пожега један од првих градова у Србији који се побунио против актуелног режима”, Маслаћ је навео да се “тај пламен отпора, који је упаљен прошлог фебруара на Тргу слободе, проширио скоро целом Србијом”. На мирном скупу, на коме су демонстранти дували у пиштаљке и носили транспаренте “Где је 150 милиона динара?” и “Правда за Давида”, говорио је и радник Ацо Саватијевић, рекавши да се Пожегом и целом Србијом “шире јавашлук и нерад” и да власт не испуњава дата обећања. Ново протестно окупљање је заказано у наредну суботу у 18 часова, на истом месту.

Окупљања су почела и у Сомбору.

Београђани послали јасну поруку Вучићу, али и опозиционим политичким снагама у Србији. Погледајте ОВДЕ.

Извор: danas. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Протест у Београду још увек траје

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА