Најновије

ПРЕ ТАЧНО ДВЕ ГОДИНЕ ПОСТАО ЈЕ ПРЕДСЕДНИК САД! Шта се све променило од када се Доналд Трамп уселио у Белу кућу! (ВИДЕО)

На данашњи дан пре две године, Доналд Трамп је преузео дужност америчког председника уз обећање да ће ставити "Америку на прво место", а у међувремену се променило штошта, на више начина, како у тој земљи тако и у свету.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Данас је федерална влада САД заглављена у најдужој блокади њеног рада до сада, док економија бележи сигуран раст упркос ескалирајућем трговинском рату са Кином, али експерти упозоравају да би се на видику могло указати - успоравање, преноси Си-Ен-Би-Си.

Истовремено, равнотежа власти у Конгресу први пут је подељена под Трамповом администрацијом, док истрага специјалног саветника Роберта Малера о утицају Русије наставља да врши притисак на Трампа и његове најближе сараднике.

На почетку треће године Трамповог председничког мандата, Бела кућа и Конгрес су у ћорсокаку због председниковог захтева за 5,7 милиона долара за финансирање изградње зида на граници с Мексиком, што је довело до делимичне блокаде рада владе.

Више од 800.000 запослених у федералној влади раде без плате или су на принудном одсуству, док се блокада одражава на кључне службе - од прехрамбених инспекција до безбедности путовања авионом. Притом, што више време пролази без постизања договора, на помолу је све већа штета.

Иначе, изградња зида на граници САД с Мексиком било је једно од главних обећања током Трампове председничке кампање, али се мењало његово објашњење кад је реч о потреби за финансирањем тог зида. Наиме, Трамп је раније уверавао гласаче да ће Мексико платити изградњу зида, док сада тврди да ће ти трошкови бити финансирани из уштеде од трговинског споразума о којем се поново преговора, а који је познат као УСМЦА.

Ипак, такав исход је мало вероватан, јер тај трговински споразум још није ступио на снагу, а експерти не очекују да ће он донети значајније нове приходе, наводи америчка телевизија.

Што се економије тиче, Трамп неретко присваја заслуге за економски раст САД, али неки од тога имају користи више него други, а постоје и знаци успоравања, напомиње се у анализи.

Незапосленост је достигла историјски ниске вредности - опала је са 4,7 одсто колико је износила јануара 2017. на 3,9 одсто прошлог децембра.

Плате, међутим, споро расту, док се берза и даље опоравља од недавне "распродаје" при чему је тржиште 2018. забележило најгору годину у деценији.

Федералне резерве су повећале каматне стопе седам пута током Трампове администрације, што је председник отворено осудио, написавши на Твитеру у децембру да је "Фед једини проблем у економији САД". У међувремену, званичници Беле куће упозоравају да би продужена блокада владе могла да нашкоди привредном расту.

Двогодишњи Трампов председнички мандат обележио је и повратак демократа у Белу кућу. Наиме, Демократска партија је повратила контролу над Представничким домом на изборома на половини мандата 2018. године, први пут од 2011, док је Трампова Републиканска партија проширила своју већину у Сенату.

Подељени Конгрес се већ показао као тежак за Трампа јер су демократе у Представничком дому одбиле да пристану на његов захтев за финансирање пограничног зида, а Представнички дом планира и да истражи све - од утицаја Русије на председничке изборе 2016. до Трампових прихода од пореза.

Уз то, неки од нових прогресивних посланика већ су позвали на Трампов опозив, а избори на половини мандата донели су Конгресу и рекордан број жена и припадника мањина, у тренутку када је председник износио негативне опаске о обема групама, примећује Си-Ен-Би-Си.

На крају, ту је и незаобилазна истрага специјалног саветника и истражитеља Роберта Малера о утицају Русија не изборе за председника САД 2016, која је још у току, али за коју неки очекују да ће ускоро бити завршена.

До сада, Малер је оптужио 33 особе и осудио три висока Трампова сарадника, међу којима адвоката Мајкла Коена, коме је у децембру изречена казна од три године затвора. Трамп је више пута оштро критиковао Малерову истрагу као "лов на вештице" и упорно тврди да није било дослуха између његовог предизборног тима и руске владе.

Не протестују само “жути прслуци”! У Паризу одржане демонстрације против абортуса. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вербални окршај америчког председника Доналда Трампа са новинаром Си-Ен-Ен-а.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА