Најновије

ЈАСНА ПОРУКА АМЕРИЧКОЈ ФЛОТИ: Клоните се руске обале, пратимо вас!

Руски сенатор Алексеј Пушков каже да долазак америчких ратних бродова у Црно море нема никакве везе са америчком безбедношћу, већ је мотивисан унутрашњом политиком.

Разарач Доналд Кук (Фото: US Navy)

Алексеј Пушков је поручио да би амерички ратни бродови требало да се клоне руске обале, преноси Ројтерс.

"Амерички ратни бродови постају чести посетиоци у Црном мору. Ове посете немају никакве везе са америчком безбедношћу. Они завијоре своју заставу, пошају нам сигнал, и смире своје сенаторе, који захтевају да се пошаље целокуплна војна флота у Црно море. Они би требало да се држе даље од наше обале", истакао је Пушков на свом налогу на Твитеру.

Америчка Шеста флота саопштила је у суботу да је разарач "Доналд Кук" опремљен навођеним ракетама започео пролазак кроз мореуз Дарданеле на путу ка Црном мору како би "обавио операције поморске безбедности и повећао регионалну поморску стабилност, комбиновану спремност и поморски капацитет са НАТО савезницима и партнерима у региону".

У свом одговору Центар за контролу националне одбране Министарства одбране Русије навео је да су "снаге Црноморске флоте започеле праћење америчког разарача "Доналд Кук" опремљеног навођеним ракетама одмах након његовог уласка у Црно море".

Према наводима Центра, амерички брод ће бити праћен електронским и техничким средствима.

Центар за контролу националне одбране Министарства одбране Русије навео је да амерички разарач "Доналд Кук" према Конвенцији из Монтроа не може ту да остане дуже од 21 дана.

Тас преноси да ова конвенција регулише пролазак и пловидбу кроз мореузе Босфор и Дарданеле, а да амерички разарач ту не може да се задржи дуже од три недеље, пошто припада земљи која не излази на Црно море.

Руска агенција подсећа да је почетком овог месеца било навода о томе да је брод за искрцавање "Форт Мекхенри" прошао кроз Дарданеле ка Црном мору.

Конвенција из Монтроа је потписана 1936. године у том швајцарском граду, а једна од потписница овог међународног споразума уз Турску, Уједињено Краљевство, Француску, бивши Совјетски Савез и друге земље била је и тадашња Краљевина Југославија.

О ракетирању Путиновог родног града прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Руски монитори прате амерички разарач

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА