Најновије

ЦИНС: СНС добила на поклон просторије вредности 1,3 милиона евра! По Закону треба да им буду одузете! СНС ћути...

Српска напредна странка (СНС) добила је на поклон просторије на Новом Београду чија је вредност око 1,3 милиона евра, што превазилази законом дозвољени лимит, објавио је Центар за истраживачко новинарство (ЦИНС).

СНС (Фото: Јутјуб)

Простор је донирао одборник СНС из Крушевца Велибор Јовановић, који га је годину дана раније купио за око 250 хиљада евра, пише ЦИНС.

Уколико се покаже да је на овај начин прекршен закон, просторије би морале да буду одузете, пише ЦИНС.

Како се даљи наводи у тексту ЦИНС-а, уговор о поклону потписали су Јовановић и лидер СНС-а Александар Вучић, уз обавезу да тај простор користи Градски одбор странке у Београду.  

Иако се у Уговору не наводи цена непокретности, односно вредност поклона, у финансијском извештају СНС-а се види да је Јовановић 2017. донирао странци пословне просторије у вредности од 156 милиона динара или око 1,3 милиона евра, пише ЦИНС. 

"Све порезе и трошкове настале на основу овог уговора сноси СНС, а само јавни бележник је наплатио око 200 хиљада динара", пише у тексту.

Додаје се да је ове просторије странка и раније користила тако што је плаћала закуп фирми Ветфарм. Фармацеутска компанија Ветфарм је отишла у стечај 2013. године и од тада се продајом имовине предузећа намирују његови повериоци.  

Према подацима са сајта Агенције за лиценцирање стечајних управника, просторије у Палмира Тољатија су продате у октобру 2016. године Велибору Јовановићу по цени од око 250 хиљада евра, односно пет пута мањој вредности од оне која је представљена у извештају СНС-а.  

ЦИНС указује да Закон о финансирању политичких активности прописује да физичко лице не може да да странци донацију за редован рад чија вредност прелази двадесет просечних месечних зарада, што је 2017. године износило око 920 хиљада динара.  

Ако донатор прекорачи ограничење, странка је, према Закону о финансирању политичких активности, дужна да у року од 15 дана од дана пријема прилога врати даваоцу донацију.

ЦИНС наводи да се Јовановић није јављао на телефон, нити су из СНС оговорили на питања.

Програмски директор Транспарентности Немања Ненадић оценио је да давање просторија на Новом Београду није било дозвољено.  

"У случају да буде поведен прекршајни поступак и СНС и одговорно лице у СНС-у буду оглашени кривим због незаконитог поклона, не видим друго решење у закону осим да се одузме и то средство прибављено извршењем прекршаја", рекао је Ненадић за ЦИНС.

Некадашњи члан Одбора Агенције за борбу против корупције Божо Драшковић, сматра да се поставља питање да ли је Агенција приметила, или јој је промакло да је прекорачен законски лимит.  

"Плашим се да у овој земљи важе различити критеријуми када си на власти и када ниси на власти", рекао је Драшковић. 

Вучић каже да није поносан због критика. Прочитајте ОВДЕ каквих.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Живковић: СНС вођа може да буде "поносан" само на стан који је добио 99. год!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА