Најновије

КИМ СЕ ИГРА С ТРАМПОМ: У току припрема за нови сусрет, откривено шта је све сакрила Северна Кореја!

Експерти су открили непријављену локацију које наводно служи као седиште једног од програма Северне Кореје за балистичке ракете, неколико недеља пре него што се очекује да се лидер земље Ким Џонг Ун и Доналд Трамп састану како би разговарали о денуклеаризацији.

Ким Џонг Ун и Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Сино-ри локација, једна од 20 локација за које се сумња да их Северна Кореја није пријавила, чува Нодонг ракете средњег домета које би се могле користити у нуклеарним или конвенционалним нападима на Јужну Кореју, Јапан и територију САД у Гуаму, наводи се у извештају Центра за стратешке и међународне студије (ЦСИС) у Вашингтону.

"Сино-ри оперативна база и ракете Нодонг, распоређене на овој локацији, уклапају се у претпостављену нуклеарну војну стратегију Северне Кореје, тиме што јој омогућавају способност за оперативни нуклеарни или конвенционални први удар", каже се у извештају који је написао аналитичар Виктор Ча, преноси "Гардијан".

Откриће је довело у питање праве намере Северне Кореје када су се ове седмице званичници састали у Шведској како би разговарали о аранжманима за други Кимов састанак с Трампом, који се очекује крајем фебруара, могуће у Вијетнаму.

Лидери су остварили мали напредак откако је Ким потписао нејасно формулисану изјаву којом се обавезао на денуклеаризацију Корејског полуострва у замену за безбедносне гаранције од Вашингтона током њиховог првог самита, у Сингапуру прошлог јуна.

Извештај ЦСИС наводи да Северна Кореја није пријавила ову базу и да се као резултат тога "она није међу објектима преговора о денуклеаризацији".

Констатујући да би ракетне базе морале бити део било којег споразума којим се Северна Кореја обвезује на "потпуну, проверљиву и неповратну" денуклеаризацију, Ча је упозорио: "Севернокорејци неће преговарати о стварима које не откривају. Изгледа да играју игру. И даље ц́е имати сву ову оперативну способност чак и ако униште своје откривене нуклеарне објекте.

Смештен око 200 километара северно од демилитаризоване зоне која раздваја две Кореје, комплекс Сино-ри је база од 18 квадратних километара која садржи јединицу величине пука опремљену ракетама средњег домета Нодонг-1, наводи се у извештају.

Она је могла такође да одигра улогу у развоју балистичке ракете "Пуккуксонг-2", која је први пут тестирана у фебруару 2017. године, убрзо након Трампове инаугурације.

Сателитски снимци базе начињени 27. децембра прошле године показују улаз у подземни бункер, ојачана склоништа и штаб, наводи се у извештају.

Ким Џон Рак, портпарол јужнокорејског здруженог штаба, рекао је да јужнокорејске и америчке војске надгледају Сино-ри и друге непријављене базе са пројектилима.

Прочитајте ОВДЕ какво је то хитно наређење добила руска војска.

Извор: Блиц

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је било пре седам месеци.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА