Најновије

ДРЕЦУН ЖЕСТОКО ОДГОВОРИО ХАРАДИНАЈУ: Хоће како САД кажу, а да се ''не обрука''

Председник Одбора за КиМ Скупштине Србије Милован Дрецун сматра да ће додатне таксе на КиМ на робу из централне Србије бити укинуте и оцењује да премијер привремених институција у Приштини Рамуш Харадинај сада покушава да поступи у складу са жељама САД, а да се "не обрука".

Милован Дрецун (Фото: Јутјуб)

На питање да ли је Харадинај, који је рекао да ће таксе бити укинуте када Београд призна косовску независност, толико јак да успева да се одупре захтевима европских и светских званичника, Дрецун је рекао да "наравно да није", да зна границу до које може да иде, али да покушава да ушићари што је више могуће сада, у фази припрема за евентуалне изборе на КиМ.

"Жели да се представи радикалнијем бирачком телу као неко ко је непопустив, на кога ни Американци не могу да утичу, као неко ко се никога не плаши. То му је она шумска терористичка философија, али долази до границе да поступи како САД сматрају да треба и сада тражи излаз из те ситуације да се не обрука. Мислим да ће таксе бити укинуте", рекао је Дрецун гостујући на Пинку.

Упитан да прокоментарише то што је шеф кабинета Харадинаја, Авни Арифи, рекао да би влада у Приштини могла да привремено суспендује таксе на српску робу, Дрецун је рекао да привремено у том контексту значи док трају разговори, односно да би таксе биле суспендоване до евентуалног постизања споразума.

"Битно да их нема, а како ће да се правдају пред сопственом јавношћу за ту ужасно тешку одлуку која је нанела штету српском народу, његовом опстанку и држави Србији, то је њихова ствар. Ми само желимо да видимо укидање такси, да их нема, да бисмо могли да наставимо разговоре", поручио је Дрецун.

Он сматра да је од пресудног значаја улога САД и то што амерички председник Доналд Трамп личном иницијативом даје тежину ономе што Американци желе да се уради.

"Они желе да се наставе разговори и да се постигне евентуално договор о коначном статусу КиМ. Мислим да је то наш интерес јер би, у противном, алтернатива томе било оно што Еди Рама говори. Тога морамо да будемо свесни. Немојте да сумњате да би се Косово и Албанија ујединили данас кад не би било неких других препрека", рекао је Дрецун, додајући да би Албанци могли да оправдање за такав потез нађу у наводном неконструктивном понашању Србије.

Он је додао да Србија жели да се постигне решење и дође до договора са Албанцима о томе како ће два народа живети у будућности и какав ће бити статус наше јужне покрајине.

"Нисмо ми јача страна на КиМ, они су јача страна. Ми сада морамо да видимо како ћемо да се договоримо са њима да заштитимо српски народ да би опстао на КиМ, да заштитимо наше интересе у условима када нам се на тренутак отворио простор од стране Вашингтона да можемо да постигнемо неки договор да не бисмо били потпуни губитници. Тај простор ће се затворити ако га не искористимо", поручио је Дрецун.

Како бивши амерички амбасадор упозорава на хаос на Косову, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

И Срби и Албанци против таксе

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА