Најновије

ОД КОГА НАТО ТРЕБА ДА СЕ ШТИТИ? Да ли је могућ излазак Америке из Алијансе?

Још један скандал је избио у америчком Конгресу: Представнички дом је одлучио да забрани Доналду Трампу да помисли о повлачењу из НАТО-а. Амерички председник је у више наврата јасно ставио до знања да не намерава да понашање савезника у Алијанси и, ако је потребно, спреман је на екстремне мере. Главно питање је да ли ће шеф државе донети одлуку о тако очајничком кораку.

НАТО (Фото: РИА Новости)

За заштиту НАТО пакта је био потребан нови закон

"У неком смислу, лудо је да то уопште треба да радимо", рекао је представник Демократске странке, бивши помоћник државног секретара Том Малиновски, који је коментарисао ситуацију.

Доњи дом парламента гласао је за Предлог закона о подршци НАТО-у, који забрањује председнику да повуче Сједињене Државе из Северноатлантског савеза. Документ је подржало 357 посланика, 22 против, 54 је било суздржано.

"Овај нацрт јасно одражава чињеницу да Конгрес и даље верује у мисију коју НАТО испуњава и да ће спречити све кратковидне покушаје да се то поткопа и једнострано се повуче из савеза", изјавио је демократа Стени Хојер, лидер парламентарне већине.

Зашто је настала таква идеја?

Амерички политичари су веома забринути због односа Доналда Трампа према НАТО-у. Прошле недеље, Њујорк тајмс, позивајући се на саветнике шефа државе, рекао је да би председник могао да повуче Сједињене Државе из НАТО-а, "јер се не допада, колико брзо остатак савеза повећава војне трошкове". Према писању америчког листа, шеф државе у приватним разговорима често је упоређивао НАТО са мочваром и запретио да ће напустити организацију. "Таква одлука би била једнака дезинтеграцији савеза", сматрају новинари.

Трампова увреда због изборне кампање изазвана је чињеницом да савезници НАТО-а не троше довољно на колективну одбрану - мање од два посто БДП-а.

Колико новца за Алијансу издвајају САД?

Вашингтон издваја највише од свих НАТО савезника - 3,58% БДП-а. Са преко два процента следе Естонија (2.08 одсто), Велика Британија (2.12 одсто), Грчка (2.36 одсто). Пољска скоро испуњава норму - 1,99 одсто.

На НАТО самиту, одржаном у јулу прошле године у Бриселу, Трамп се хвалио да су партнери одлучили да значајно повећају потрошњу - до 33 милијарде долара. Чланови савеза потписали су заједничку декларацију да ће издвајања из буџета за војне потребе достићи два одсто БДП-а, али то ће се десити тек 2024. године.

Може ли Трамп да утиче на Европљане?

Државни буџет обично одобрава парламент, у којем су многи посланици пацифисти и заговарају преференцијално финансирање науке, образовања и социјалне сфере. Ово се не може комбиновати са повећањем војних трошкова.

"Американцима је увек потребан спољни противник како би могли да убеде шефове држава да добију буџет од парламента. Сада Русија игра улогу таквог страшила за НАТО, али то очигледно није довољно да изврши притисак на алијансу, потребне су додатне мере", каже политички аналитичар и члан Руске академије наука Фјодор Војтоловски, преносе РИА Новости.

Није све у новцу

Још један иритант у односима НАТО савезника је предлог немачких и француских политичара да створе властиту војску у ЕУ, која не само да јача европску безбедност, већ и слаби зависност од Сједињених Држава. У Вашингтону нису видели ништа добро у оме. Трамп је идеју европске војске назвао "увредљивом".

И могу ли САД на крају да изађу из НАТО пакта?

Чисто теоретски - могу. На крају крајева, документ који је усвојио Представнички дом још увек мора одобрити Сенат. Тада ће морати да га потпише Трамп, тако да формално ништа не спречава шефа државе да прогласи повлачење из Северноатлантског савеза.

Какви су Трампови мотиви?

Према Војтоловском, САД уопште неће напустити НАТО. Амерички лидер је покренуо политичку игру, покушавајући да реши проблем који су други амерички председници, Џорџ Буш старији и Барак Обама да реше – да наговоре савезнике да повећају војну потрошњу.

"Постоји још један задатак - присилити чланове савеза да учествују у великим америчким дугорочним војним пројектима и програмима. Очигледно, ради се о повлачењу САД-а из Уговора о елиминацији ракета средњег и кратког домета, као ио имплементацији нових иницијатива у области противракетне одбране. о НАТО-у - то је Трампова тактика “, објаснио је политички аналитичар.

Да ли ће се Алијанса распасти без Американаца?

Формално, седиште НАТО-а налази се у Бриселу, али заправо Вашингтон поставља услове за савез, Европљани имају већу вероватноћу да буду сиромашни рођаци. Након што би напустили савез, Американци би изгубили једино средство стварне контроле над европском политиком.

"НАТО је институционално средство које вам омогућава да радите са европским елитама. Поред тога, НАТО је јединствени стандард оружја, војне опреме, озбиљних прописа који одређују набавку тог оружја. За амерички војно-индустријски комплекс, савез је механизам којим се европски савезници обавезују да стекну америчко оружје'’, нагласио је Фјодор Војтоловски.

Сручњак је такође подсетио да се НАТО фокусира на систем односа са савезницима и идеолошке позиције "атлантиста" са обе стране океана. Сједињене Државе ни под којим околностима неће напустити Северноатлантску алијансу, јер је целокупна контрола блока "заснована на америчком присуству".

Како је Ердоган подржао највећег противника Америке, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Трампова идеја о напуштању НАТО пакта

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА