Најновије

"ПОСЛЕДЊИ ПУТ ГЛЕДАМ ОВАЈ ПРИЗОР, ОВУ ДРЖАВУ": Шокантно сведочење човека који је био са Милошевићем на његовом последњем лету!

Бивши хашки истражитељ Кевин Куртис је Слободана Милошевића у лето 2001. године изручио Хагу. Он је испричао тачно како је ишао тај судбоносни лет из Београда.

Милошевић (Фото: Јутјуб)

На аеродрому Слободана су чекала три хеликоптера, али и Куртис, тадашњи истражитељ Хашког суда.

"Видело се да је шокиран. Никад није мислио да ће се то догодити. Рекао сам му ко сам те да ћу му прочитати оптужницу. Одбио је да говори енглески, али срећом имао сам преводиоца. Питао је где идемо, на шта сам одговорио - у Хаг", присетио се Куртис.

"Најпре ћу вам прочитати права, онда ћу вас претрести. Рекао је - Управо сам дошао из затвора, зашто ме морате претрести. Одговорио сам: 'Сад сте мој затвореник и ја ћу вас претрести пре него што се укрцамо на било какав лет.", рекао је Куртис.

Обезбеђење је претресло Милошевића и било је очито да му се то није нимало свидело.

"Милошевић је то мрзео јер су му претражили уста, одећу, све", говорио је Куртис.

Такве мере безбедности вероватно су последица једног ранијег Куртисовог хапшења. Градоначелник Вуковара Славко Докмановић успео је да прокријумчари пиштољ на лет за Хаг и британски истражитељ био је одлучан да се тако нешто неће поновити.

"Укрцали смо се у врло велики хеликоптер и одмах је почео да говори енглески. Савршено је говорио енглески. А онда је рекао: 'Желим да запалим'. Рекао сам му да не може да пуши у хеликоптеру. Показао је на пепељару на поду и казао да је он власник хеликоптера. Знао сам да хеликоптер није његово власништво, барем не више.", казао је Куртис.

А помало симболично, Милошевића су пребацивали из Србије истим хеликоптером коришћеним за његов долазак на Газиместан, на обележавање 600 година од Косовске битке.

Током лета, Милошевић је најчешће само гледао кроз прозор. Британски истражитељ говори да је Слободан остављао утисак као да мисли: "Последњи пут гледам овај призор. Ову државу."

Питао је Куртиса где иду на шта му је овај одговорио да иду у Тузлу што је Милошевића изненадило па је направио неку чудну гримасу.

Кад је изишао из хеликоптера, извадио је пешкирић из џепа и очистио ципеле.

Почео је Милошевић ходати горе-доле по хангару, а један сниматељ морао је да га прати около. Милошевић се окренуо и рекао му: "Знаш, можеш да зумираш. Можеш да станеш тамо где год ја идем, можеш ићи за мном".

Покушавао је да га је понизи, уверен је Куртис. Онда је Милошевић хтео у ве це, а био је један и унутар хангара. Рекли су му да може, али под условом да врата остану отворена и да га хашки истражитељи цело време снимају. Видело се да му смета, али тако је на крају и било. Недуго након тога одлетели су у Холандију и одведен је у затвор.

Идућег дана је Карла дел Понте, тадашња тужитељка, позвала Милошевића код себе у канцеларију.

"Не знам шта се догодило јер била насамо с њим. Након тога рекла је да нико неће разговарати с њим. Због тога се није остварио план да га ја интервјуишем", рекао је Куртис.

Тајни разговор између Милошевића и Караџића прочитајте ОВДЕ.

Извор: Експрес

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА