Најновије

ТОТАЛНА ПРОМЕНА У СИРИЈИ! Амерички савезници устали против САД и Турске! Прелазе на Асадову страну! (ВИДЕО)

У граду Итрији на истоку сиријске провинције Хама је 25. јануара почео Конгрес племена источне Сирије, која су још увек делимично окупирана од стране Американаца и њихових савезника. Окупљени су објавили заједничку изјаву.

Сирија (Фото: РИА Новости)

Конгресу присуствују шејкови арапских племенских група западне и источне обале Еуфрата, као и старешине асирских, курдских, кавкаских и других заједница које живе у провинцијама Хасака, Деир Ез Зор и Рака. Догађају присуствују представници Владе Сиријске Арапске Републике.

Главни циљеви скупа су успостављање дијалога са Дамаском и успостављање новог политичког покрета '’За јединствену домовину'’ који окупља становништво из североисточних провинција земље и развој акционог плана за даље заједничко деловање.

Као што је познато, источно од Еуфрата, на територијама под контролом међународне антитерористичке коалиције под водством САД, локално становништво је присиљено да преживљава у најтежим условима. Друштвено-економска инфраструктура ових подручја је скоро потпуно уништена, трговина је прекинута.

Арапска племена, која су вековима живела са обе стране Еуфрата, бавила су се изградњом мостова, оживљавањем пољопривреде и индустрије нафте и гаса, и поновном изградњом друштвене инфраструктуре. Али изнад свега, они су забринути за судбину својг завичаја.

Учесници конгреса подржавају брзу обнову легитимне државне власти у источним деловима Сиријске Арапске Републике и повратак свих покрајина у уједињену Сирију. То ће олакшати успостављање националног дијалога и развој источних провинција.

Изјава коју су усвојили учесници потврђује да је сиријски народ одлучан да заштити себе, своје земље и свој суверенитет свим средствима, одупирући се било ком облику агресије, укључујући америчку и турску окупацију сиријских територија.

Истакнуто је да је Сирија јединствена и независна, а становници регије Ал-Џазира лојални су својој домовини, држави, војсци и руководству, верујући да застава Сиријске Арапске Републике симболизује суверенитет државе. Они се снажно противе стварању такозване "сигурне зоне" на северу земље.

У изјави се каже да само Сиријци, кроз дијалог и без икаквог спољашњег уплитања, треба да донесу свој национални, политички, економски и друштвени избор.

Документ потврђује независност и територијални интегритет Сиријске Арапске Републике и одбацује било какав план поделе под било којим именом.

Завршетак Конгреса је заказан за 28. јануар.

Како се распламсао рат између Хута и Саудијаца, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Најбољи снимци дејстава руских авиона у Сирији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА