Најновије

ЗАВРШЕН ПРОТЕСТ У БЕОГРАДУ: Ивошевић: Вучић мора поднети оставку! Чупић: Грађани се морају борити против узурпације власти!

Протест против актуелне власти, под називом "Један од пет милиона" почео је на Платоу испред Филозофског факултета у Београду, а на почетку скупа су се обратили професор Факултета политичких наука Чедомир Чупић и бивши судија врховног суда Зоран Ивошевић.

Обраћање Чедомира Чупића (Фото: Фејсбук/Danas)

- Председник Србије Александар Вучић мора да поднесе оставку да би Србија поново постала правна држава - поручио је вечерас бивши судија Врховног суда Зоран Ивошевић.

- Вучић је изневерио Устав Србије јер се меша у све три гране власти и одлучује ко је прекршио закон, а ко је невин - рекао је Ивошевић обраћајући се учесницима протеста окупљеним на платоу испред Филозофског факултета у Београду.

Др Чедомир Чупић, професор Факултета политичких наука у пензији, обратио се грађанима поручивши да се морају борити против узурпације власти и државе од стране Александра Вучића и његове партије, али и позвао професоре и универзитете да им у томе помогну. 

– Универзитети, а посебно Универзитет у Београду, имају највећу одговорност да стану уз грађане јер се ту налази моћ знања којем се морају одупрети против сваке врсте угњетавања, притисака, кршења закона и поделе власти. Грађани и опозиционе странке морају да стану заједно како би испоручили основни захтев ових протеста, а то је оставка Александра Вучића - рекао је Чупић.

Окупљени грађани су ово поздравили громогласним аплаузом и скандирањем “оставка, оставка”.

Чупић је навео да је једина алтернатива оставци то да Вучић буде смењен, али да је то нешто на чему грађани морају радити заједно са странкама јер су партије носиоци политичког живота. 
Протестна шетња кренула је од Трга Републике, Македонском улицом па Светогорском до зграде РТС.  Демонстранти су сада по први пут, иако је ово једна од неколико уобичајених рута, застали и испред зграде дневног листа Политика у Македноској.

Они су то учинили на позив коориднаторке протеста Јелене Анасоновић која је подсетила да је то најстарији лист у држави, а да је актуелна власт и њега успела да уништи. После гласног звиждања пред Политиком протестна шетња наставила се ка јавном медијском сервису. Учесници протеста потпуно су вечерас прекрили улазна врата на згради Радио телевизије Србије у Таковској улици тракама на којима је лого те медијске куће, али на ружичастој подлози.

Врата су такође прекиривена тракама на којима пише “Почело је” и “Цензурисано”, док су чланови Покрета уједињених фантомки врата симболично испрскали “средствима против штеточина”, како пише на боцама које носе на леђима.

Са звучника је поново емитован позив генералном директору РТС Драгану Бујошевићу и главном и одговорном уреднику Ненаду Љ. Стефановићу да поднесу оставке, јер су “јавни сервис претворили у партијски за свог господара Александра Вучића”.

Демонстранти су претходно на врата зграде листа Политика залепили натписе “Цензурисано” и “Један од пет милиона”, а након перформанса испред РТС-а протестна шетња настављена је улицом Кнеза Милоша ка згради Владе Србије. Пред зградом Владе упаљено је десетак бакљи уз поруку да се пламен слободе шири незаустављиво и позив на ново окупљање у суботу.

Учесницима протеста подељен је летак који симболично показује да се Александар Вучић појављује као кандидат на свим изборним листама од месне заједнице до председника државе.

Од 20 имена на листи, сва носе име Александра Вучића, а на летку пише “Гласачки листић за избор председника, премијера, императора и фараона уз обавезу да се слика и пошаље локалном СНС координатору”. Летак је залепљен на улазу у Владу, а око већег дела зграде облепљена је трака са натписом “Један од пет милиона”.

Следећи протест заказан је за суботу, 2. фебруар у 18 часова.

Протест је и ове суботе прошао мирно, без видљивог присуства полиције.

Протест “1 од 5 милиона” добио је новог савезника. Погледајте ОВДЕ о ком политичком блоку је реч.

Извор: danas. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Обраћање адвоката Ивошевића и професора Чупића окупљеним грађанима

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА