Најновије

БЕОГРАЂАНИ РЕКЛИ - НЕ ЗА МХЕ! Неколико хиљада грађана на протесту против изградње мини хидроелектрана (ВИДЕО)

Неколико хиљада грађана Србије окупило се данас на платоу испред Филозофског факултета у циљу спречавања изградње мини хидроелектрана и очувања река. Под слоганом "Не за МХЕ" у Београду се одржава највећи еколошки протест до сада.

Протест у Београду против изградње мини хидроелектрана (Фото: Фејсбук/CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Srbije)

Говорници на скупу, указали су на велике последице које изградња МХЕ носи са собом, као што је загађење река, а истакли су и да су неке реке већ изгубљене и да то мора да стане. Они су позвали власт у Србији да прекину уништавање природе и поручили да неће одустати док тај циљ не постигну, јер је ово најважнија борба од свих.

Учесници протеста кренули су у шетњу Улицом краља Милана до зграде Владе Србије где су предали захтев за моментално заустављање изградње мини хидроелектрана у Србији. Како преноси ЦИНС, Ива Марковић из иницијативе “Право на воду” поручила је испред владе да у рекама нема вишкова воде, како то инвеститори причају када говоре о изградњи и томе да мини хидроелектране користе вишак воде из река. Она је додала и да је Европски покрет за воду подржао овај протест.

Предраг Симоновић, професор на Биолошком факултету у Београду, говорио је о води као најважнијем ресурсу. Он је рекао да су закони добри, али да се не примењују.

- Рибље стазе не представљају никакво решење и нема ниједног оправдања зашто деривационе мини хидроелектране треба да буду изграђене - објаснио је професор Симоновић, преноси ЦИНС.

Национално удружење малих хидроелектрана издало је саопштење поводом данашњег протеста против њихове изградње “Не дамо реке”.

Кесић објаснио чиме се бави у емисији. Погледајте ОВДЕ.

Извор: danas. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Грађани Србије не одустају од одбране наше природе, потока и река

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА