Најновије

ЗАПАДНИ ПРИТИСАК НА КОСОВО! Милошевићу изнели бројне захтеве, његов одговор био једини могући: "Имамо право!"

Јануар 1999. године протекао је са много притисака са Запада у погледу ситуације на Косову и Метохији, пошто су им дојучерашњи терористи, постали "борци за слободу".

Милошевић (Фото: Јутјуб)

Немачки министар иностраних послова и председавајући Европске уније Јошка Фишер упутио је писмо председнику Југославије Слободану Милошевићу, у коме се у седам тачака наводе захтеве које му ЕУ поставља.

-Повлачење одлуке о протеривању шефа КВМ Вилијама Вокера;

-Пуно поштовање договора са ОЕБС и НАТО и резолуција Уједињених нација;

-Безусловна сарадња са КВМ и обезбеђивање безбедности њених чланова;

-Сарадња са стручњацима Међународног суда за ратне злочине у Хагу у испитивању догађаја у Рачку, као и са стручњацима за судску медицину ЕУ;

-Гаранције да ће одговорни за "масакр" у Рачку бити кривично гоњени, односно да ће имена извршилаца и наредбодаваца бити саопштена Хашком трибуналу;

-Суспендовање са дужности, у време трајања истражних радњи, официра полиције и војске који су 15. јануара били на дужности у Рачку;

-Давање конструктивне подршке напорима ЕУ и Контакт-групе да у непосредној будућности обезбеде започињање југословенских преговора са вођством косовских Албанаца уз међународно учешће.

У писму Фишер Милошевићу поручује да је мирно решење косовског проблема "нужно у интересу мира и стабилности у Европи". Само такво решење, наглашава се у писму, отвара пут "нормалним односима ЕУ и СРЈ, које сви желе".

Генерали НАТО Весли Кларк и Клаус Науман пренели су у јануару 1999. године југословенском председнику Слободану Милошевићу четири захтева, одбивши да прецизирају шта ће се догодити ако ти захтеви не буду испуњени.

После разговора са њима, Милошевић је истакао да је борба против тероризма легитимно право СРЈ.

- У вези са ситуацијом на Косову и Метохији председник Милошевић је истакао да држава у складу са уставним одговорностима штити свој интегритет, као и животе и слободу свих грађана. Зато ће деловање бандитско-терористичких група, које су извршиле бројне злочине, под именом ОВК, бити онемогућено - поручио је тада Милошевић.

Инструктори Спецназа са легендарном “Мосинком” обучавају сиријске снајперисте. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Србија данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА