Најновије

БАСАРА: Многи који манипулишу Косовом никада тамо нису ни били! (ВИДЕО)

"На протестима видим заметак стварања критичке јавности, која је скептична према власти и опозицији. То до сада није био случај. Мислим да су људи увидели да не могу политика и живот зависити од добрих намера и воље неког појединца, већ да морају да буде стављени под кронтролу институција", каже писац Светислав Басара.

Светислав Басара (Фото: Јутјуб)

"Током ових протеста се чује - победили смо страх. Мислим да Вучић не може ником да утера страх ако човек већ није уплашен. Страх се може утерати само ако је претходно у вама. Ми смо друштво огрезло у страху, отуда толико насиља", додао је Басара.

Басара сматра да никада није било аутентичне опозиције, која ће, како каже, променити систем.

"Систем који производи књажеве Милоше и остале књажеве, могло је успети да није Ђинђић стрељан, али виде да немају рачуна, лако је владати лаксањем народу, минимум улагања максимум профита".

Данашња опозиција му се, каже, чини смешном, јер "све скупа немају ни пет хиљада чланова".

"Вођа опозиције нема странку мислим да је то лакрдијашки приступ. С друге стране, Вучић има добро организовану странку, а та добро организована странка служи за спрдачину опозицји. Неки медији јесу затворени и то мора да се избори. Протести иду испред РТС, Политике, гласила која су јавни сервиси. Али не могу да утичу на Пинк, Н1. Слобода се не добија, мора да се избори, и не једном за свагда већ непрестано".

На питање зашто увек мора да буде "вође", Басара каже да су по среди нереална очекивања - да један човек реши све проблеме.

"Један човек да је Супермен не може да реши проблем неколико милиона људи, то се и данас очекује и онда се држава претвара у Завод за запошљавање, социјалну установу, бабарогу, Дизниленд, има много облика наша држава, осим оног како треба да изгледа. Треба да буде као пошта – предате писмо и они који треба, однесу га тамо где треба. Власт на свим местима тежи да загосподари свима".

Говорећи о митовима, Басара каже да су митови готово стопроцентно обликовали нашу свест, односно - деформисали је.

"Видовдан је настао средином 19. века, мит о Видовдану је у СПЦ унесен на самом крају 19 века. Ко је Свети Вид, постоји неки светац на Сицилији, као католички светац нема шта да тражи у православном календару. Све је везано за један датум за који нема никаквих чињеница, не зна се како је ушао у календар. Дан Косовске битке је био празник Свети пророк Амос".

Многи који манипулишу Косовом никада тамо нису ни били, напомиње Басара и додаје да тек када добију власт обиђу косовске Србе. Сматра да за Косово нема добрих решења.

"Видите да је Косово главни проблем. Косовски мит је произвео ту непромишљену одлуку да уместо да се после устанака крене у стварање модерне државе, онда је на четвртини пута до стварања, држава почела да траћи своје ресурсе да освети бој који се десио пре 400 година. Народ који Косово сматра светом земљом и држи у тако запуштеном стању, ја нисам знао шта да мислим, то је сиромаштво. Митска места у многим народима су одржавана, а то је једно запуштено било".

Нова књига Светислава Басаре "Атлас псеудомитологије" биће представљена у среду, у читаоници Фонда књижевности Библиотеке града Београда.

Од митова о Видовдану као датуму Косовског боја, преко помрачења Сунца деведесетих, до мита о Словенима на простору Балкана - о свему томе пише Басара у својој новој књизи.

"Постоје митови који су аутентични, кључно за мит је да не знамо аутора, да долази из древних времена и да делује као симбол. Лажни митови су они који имају ауторе, настају у одређеном времену и за разлику од аутентичних делују разорно. Човек је митско биће, без митова човек је незамислив. Што се тиче помрачења Сунца, памтим кад сам био у основној школи, то је у Југославији био некакв фестивал, радостан догађај. Онда је прошло пуно времена, па сам се обрео у земљи као да је пала неутронска бомба, опустошено све, спуштене завесе, нисам могао цигарете да купим, у кафану да седнем. То говори да су овде делотворни исконски страхови, а тај страх је нестао већ у освит историје, то је природна појава. Ми смо једно друштво које се из неких разлога вратило у доба анимизма и којем владају те анимистичке силе".

Прочитајте ОВДЕ ко каже “Вучић да има имало свести и савести, сам би поднео оставку! Онај који посегне за насиљем завршава на насилан начин”.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА