Најновије

ЕВРОПСКИ СУД ОДЛУЧИО: Донета историјска пресуда због које ће Хрвати одлепити од беса! (ВИДЕО)

Европски суд за људска права одбио је жалбу некадашњег фудбалера Јосипа Шимунића, који је тужио државу Хрватску јер је осуђен због усташког поклича "За дом спремни" 2013. године.

Хрватска репрезентација (Фото: Риа)

Прекршајни суд у Загребу осудио је Шимунића због узвикивања усташке пароле "За дом спремни" после једне утакмице на Максимиру 2013. године, а ту пресуду потврдио је и Високи прекршајни суд.

Ипак, Шимунић је одлучио да тужи државу Европском суду за људска права у Стразбуру, објашњавајући да је "За дом спремни" стари хрватски поздрав, као и да му се ограничава слобода говора.

Шесточлано судско веће одбацило је његову тужбу по неколико основа и закључило да је "Шимунић као познати фудбалер и узор многим навијачима морао бити свестан могућег негативног утицаја тог провокативног узвика на понашање публике и морао се од тога суздржати".

Суд је закључио да је "усташки покрет настао из фашизма, те да је утемељен на расној мржњи и стога симболизује мржњу према људима утемељену на различитој религији или етничком пореклу", као и да је узвикивање "За дом спремни" "манифестација расистичке идеологије".

Прочитајте ОВДЕ шта је рекао легендарни Блажевић о трансферу који је уздрмао регион.

Извор: Index. hr
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА