Најновије

СТОТИНЕ МРТВИХ У СИРИЈИ?! Сукобиле се про-руске и про-иранске снаге?! Шта се то дешава? (ВИДЕО)

Лажне вести о великим сукобима између про-руских и про-иранских фракција у Сирији изазивају узнемиреност у великим медијима на енглеском и руском језику. Према овим извештајима који наводе анонимне изворе, "проруске снаге - Тигрови и Пети јуришни корпус" сукобили су се са "про-иранском Четвртом дивизијом" у близини села Шахта, Бредидг, Инаб и Хајдарије" у северној Хами.

Руска војска у Сирији (Фото: Јутјуб)

У већини извештаја се тврдило да је било од десет до 200 жртава међу борцима са обе стране. Ниједан извор није могао да пружи детаље о томе како су почели сукоби, али се верзије разлога избијања сукоба разликују од "међусобних разлика" до "кампање за ограничавање иранског утицаја".

Већина медија представила је ове извештаје као неку врсту вести. Међутим, у ствари, ово је прича која траје недељу дана. Први такви извештаји појавили су се на неколико профила милитаната на друштвеним медијима и локалном порталу “Ал Модон”. Касније су ове гласине пренели анти-Асадови, анти-ирански и анти-руски блогери, цитирајући и анонимне изворе да би приказали причу која би изгледала поузданије. До 29. јануара ове гласине су стигле до великих медија, али нема доказа који би потврдили овакав развој догађаја. Међутим, недостатак чињеничних података је игнорисан, јер ова прича доприноси медијским напорима САД и Израела који су направљени да поткопају сарадњу између Ирана и Русије или барем да покажу да постоје значајне тензије између две стране.

Слична ситуација је била и 2018. године када су разни мејнстрим медији, па чак и водеће америчко руководство, председник Трамп и државни секретар Помпео, тврдили да је "стотине" руских бораца убијено од стране Коалиције под вођством САД у покрајини Деир ез Зор. Обе ове приче показују како би фалсификовање вести могло допрети до широке међународне публике.

Дана 27. јануара, руске снаге су лансирале најмање три ракете земља-ваздух на неидентификоване ваздушне објекте у близини ваздушне базе Хмејмим. Према локалним изворима, најмање 3 беспилотне летелице које су очигледно лансиране из зоне деескалације Идлиба су пресретнуте.

Сиријска арапска војска распоредила је појачања на фронтовима у близини зоне деескалације Идлиб и извршила низ артиљеријских напада на положаје милитаната у северозападној Хами и јужном Идлибу 28. и 29. јануара.

Прочитајте ОВДЕ о сиријским “Блеквотерима џихада”. Ко су и шта раде у Сирији?

Извор: Правда, South Front

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Израелци тврде да су у Сирији уништили руски ракетни ПВО систем “Панцир С-1”

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА