Најновије

НАУЧНИЦИ ТВРДЕ ДА СУ НАШЛИ ДОКАЗЕ: Да ли је Исус заиста овако изгледао?

Бледо, уско и лепушкасто лице с великим плавим очима обрубљено дугом и валовитом смеђом косом - то је слика коју људи виде када се спомене Исус Христ, то је заправо последица уметничког приказа.

Православна црква (Фото: Јутјуб)

Прва упозорење Исуса којег хршћанство слави као сина Божјег, настало је у 4 веку те је искључиво визија уметника, јер се ни у једном од јеванђеља не спомиње како је Исус изгледао. Нигде се у њима не спомиње ни његова коса нити брада.

Па ипак, потреба да се његовом имену дода и лице већ вековима је снажна потреба хришћанских верника, а на опште прихваћену слику Исусовог изгледа највише су утицали сликари из европског средњег века и ренесансе. Они су Исуса приказивали као згодног, високог, светлопутог и светлооког мушкарца. Без описа, тела и ДНК. Постоји додатни проблем што нема ни костура ни других телесних остатака за испитивање ДНК.

Због недостатка доказа, наше Исусове слике препуштене су машти уметника. Утицаји уметничких култура и традиција могу да буду дубоки, примећује Царлос Ф. Цардоза-Орланди,  професор на универзитету у Атланти. 

Због тога приказ Исуса зависи  у ком делу света га тражите - па је тако Исус приказиван и као црнац, Латиноамериканац и Арапин. И тако остаје темељно питање: како је изгледао Исус?

Одговор је стигао из форензичке антропологије. Користећи методе сличне онима које је полиција развила за решавање злочина, британски научници су потпомогнути израелским археолозима, створили оно за шта сматрају да је најтачнија слика најпознатијег лица у људској историји. Смеђе очи и висок тек 166 центиметара - Ричард Неве, уметник са Универзитета у Манчестеру користио је форензичку антропологију како би добио прецизан портрет Исуса Христа.

Он је реконструисао лица познатих, укључујући Филипа ИИ Македонског, оца Александра Великог и краља Мидаса из Фригија. Ако је ико могао да створи прецизан Исусов портрет, то би био Неве.

Неве и његов тим истраживача дошли су тако до лобање Семита од израелских археолога. Помоћу рендгенских снимака од лобање су направили тзв. кришке те су добили мишиће и кожу на типичној лобањи Семита. Према јеврејској традицији, Исус је имао кратку коврџаву косу и браду, а не светлу дугачку каквим га иначе описују.

Исусов изглед је тако карактеристичан за Јевреје са Блиског истока који живе на подручју Галилеје у северном Израелу. Осим тога, Исус није био ни посебно висок - верује се како је имао тек око 166 центиметара.

Предвиђање баба Ванге за 2020. годину! Више о томе ОВДЕ.

Извор: express.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА