Најновије

КИНЕЗИ СЛЕТЕЛИ НА ТАМНУ СТРАНУ МЕСЕЦА: Ово нису успели ни Руси ни Амери! (ФОТО/ ВИДЕО)

Кинеска сонда "Чанг 4" је слетела на тамну страну Месеца, постајући прво возило које је слетело на неистражену површину, наводи се у саопштењу кинеских државних медија.

Кинези на Месецу (Фото: Јутјуб)

Сонда је слетела у базен Јужног пола "Ејткен" - најстарији, највећи и најдубљи кратер на површини Месеца. Тамна страна Месеца остаје у великој мери неистражена јер је њен положај штити од радио фреквенција, спречавајући директан контакт са Земљом. Да би решила тај проблем, Кина је раније ове године лансирала релејни сателит "Куекиао" да би преносила сигнале са тамне стране.

"Чанг 4" ће обавити неколико експеримената на Месецу, укључујући тестирање да ли ће биљке расти при ниском гравитационом окружењу, истражујући полове у потрази за водом или другим ресурсима, посматрати интеракцију између соларних ветрова и лунарне површине, те спровести први лунарни ниско фреквентни радио-космички експеримент.

"Будући да је удаљена страна Месеца заштићена од електромагнетних сметњи са Земље, то је идеално место за истраживање космичког окружења и соларних експлозија, а сонда може `слушати` дубље делове космоса", рекао је Тонгјие Лиу, заменик директора Центра за истраживачки и космички програм Месеца при Кинеској националној управи за космос.

Кинеска сонда претходно је кружила у орбити сателита у припреми за слетање, а лансирана је са Земље 8. децембра. Како се наводи до Месечеве орбите је стигла четири дана касније.

Кина је релативно нови играч у космичким путовањима у односу на САД и Русију, али убрзано надокнађује изгубљено време. Последњи лунарни ровер који је Кина послала - "Јуту", провео је 972 дана на површини Месеца до краја мисије 2016. године.

Кина планира да лансира сонду на Марс 2020. године како би прикупила узорке са површине планете, а такође жели да има своју сталну космичку станицу у орбити до 2022. године. У међувремену, САД, наводно угрожене активностима Кине у космосу, планирају да оснују космичке снаге и да забране НАСА-и да сарађује са Кином.

Војска Русије ускоро добија оружје које ће је учинити најјачом на свету. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА