Најновије

ИЗНЕНАДНА ВОЈНА ВЕЖБА КОД КУРСКА: Јединице ПВО по први пут употребиле ново оружје! (ВИДЕО)

За време провере бојеве готовости јединица које се налазе у саставу курског гарнизона, ангажована је и бригада ПВО која се налази у овом граду. По први пут су употребљени и састави ове бригаде који су опремљени најновијим ракетним системом средњег домета Бук-М3. Ново оружје су „ракеташи“ ове бригаде добили крајем прошле године.

Бук (Фото: Риа)

Према речима официра који командује формацијском јединицом ранга дивизиона, ново оружје има знатно боље карактеристике од система Бук-М2. Повећана је даљина гађања, као и ефикасност против ваздушних циљева који лете на малим висинама. Посебно се истиче значајно повећање брзине реаговања целокупног система у односу на своје претходнике. За разлику од система Бук-М2 једна лансирна јединица новог система Бук-М3 на располагању има шест ракета. Такође, је дошло до проширења и електронског пакета опреме који су смештени у допунским одсецима сваке машине.

Бук-М3 је природан наставак горе поменуте верзије Бук-М2. Највећа унапређења система су урађена на интеграцији нових електронских компоненти, али су приметне и крупне измене по начину на који напада ваздушне циљеве који се налазе у практично свим правцима око лансирне јединице. То се пре свега односи на развој нове форме транспортно-лансирних контејнера, који имају сличну концепцију као и на систему С-300 (ракета има способност да се лансира вертикално). Од изузетне важности је и чињеница да је за 50% увећан број ракета по једној лансирној јединици, што значајно повећава укупну ватрену моћ батерија и дивизиона који су опремљени овим системима.

Бројна унапређења која су имплементирана у овај комплекс налажу да посаде које су обучене за употребу ранијих верзија система Бук, прођу интензивну преобуку за нови систем, која не траје дуже од три месеца. Преобука се одржава у граду Оренбург, у оквиру Центра за обуку јединица ПВО.

Дивизион ракетног система 9К317М Бук-М3 има способност да једновремено нападне 36 ваздушних циљева у радијусу 70км по даљини, и до 35 км по висини. При томе, вероватноћа уништења циља са једном ракетом је готово 1/1 (циљ величине ловачког авиона), док је код крстарећих ракета тај однос око 1/0.8. Бук-М3 ће користити ракете класе земља-ваздух 9М317М које ће моћи да пресреће циљеве који лете брзинама и до 3000 м/сек. Ракета је опремљена парчадно-разорном бојевом главом. На циљ се у првом делу путање наводи инерцијалним путем, а потом у завршном делу се активира активна радарска глава за самонавођење која је изузетно отпорна на електронско ометање.

Ново оружје не чини само један машина, него њих десетак. Свака од ових допуњује једна другу у циљу ефикасног решавања постављеног задатака. Лансирне јединице на којима се налазе ракете, поседују сопствене радаре који омогућавају да свака од њих може аутономно да дејствује по ваздушним објектима. Логистичка машина за транспорт и пуњење ракетама, такође има способност самосталног ватреног дејства. Међутим са додатном допуном дивизиона који се састоји од командног пункта 9С510М , централног радарско-осматрачког система 9С18М3 и радарског комплекса 9А316М1 специјализованог за откривање нисколетећих ваздушних циљева, добија се изузетно жилава и компактна формација која у једном налету може да обори целокупан непријатељски ловачко-бомбардерски пук.

На војној вежби која се реализује у рејону града Курска, осим ракеташа, присутне су и јединице за АБХО, специјалисти за противелектронску борбу, као и пилоти на ловачким авионима. Војска је имала задатак да брзо напусти своје матичне базе и распореди се по околним шумама, те пређе у борбени режим рада.

„Изненадна провера борбене готовости се изводи у седам региона Русије. Провером су обухваћене оклопно-механизоване јединице, јединице везе и инжењерије, састави материјално-техничког обезбеђења“-рекао је начелник штаба Западног војног округа.

Прочитајте ОВДЕ како је московски војни експерт – Алексеј Леонков – израчунао колико би нових стратешких балистичких ракета РС-28 „Сармат“ било потребно да се САД потпуно `сравне са земљом`.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА