Најновије

КАДА ТИ ЗАПАД ДОНЕСЕ ДЕМОКРАТИЈУ: Осам година рата у Либији, мапа фронта у распарчаној земљи (МАПА)

Осам година након свргавања и убиства Моамера Гадафија у Либији и даље бесни рат док је земља подељена на неколико територија које држе зараћене фракције.

Осам година рата (Фото: Јутјуб)

Мапа стања фронта у Либији показује сву погубност западне интервенције у овој земљи и рушења Гадафијеве власти. Највећи део територије држи Либијска национална армија која је под командом генерала Хафтра, са седиштем у Бенгазију (На мапи обележена црвеном бојом). Седиште ЛНА је у коалицији са Табу прелеменима која живе на југу Либије и контролишу њен сахарски део (На мапи обележено љубичастом бојом).

Влада Националног договора, коју финансијски подржава Катар, контролише мали део територије али и највеће либијске градове Триполи, Сирт, Мисрату итд. Ипак, под налетом ЛНА њихова територија се смањује, а процењује се ако преговори о миру пропадну да ће генерал Хафтар победити у међусобном сукобу. 

Занимљиво је да западне земље које су помогле у рушењу Гадафија признају и Владу генерала Хафтра и Владу Националног договора.

Југозападне делове Либије држи племе Туарега (На мапи обележени жутом бојом). У Либији у неки местима постоје и јаке ћелије Исламске државе али ова терористичка група не контролише више ни један већи део територије.

Либија је само један од примера шта се дешава држава којима Запад донесе демократију. Уз њу ту су и примери Сирије, Ирака и Авганистана.

Договор Американаца и Талибана против Европе- креће талас миграната, више о томе прочитајте ОВДЕ. О извештају америчких обавештајаца о Сирији који је запрепастио сенат читајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Војници ЛНА заузели Сабу од Владе Националног договора.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА