Најновије

МАДУРО: Трамп наредио колумбијској мафији да ме убије! И даље планирамо да набављамо руско оружје!

Главни циљ Сједињених Америчких Држава у Венецуели је да добију њену нафту и друге ресурсе, изјавио је председник Венецуеле Николас Мадуро у интервјуу за Спутњик.

Николас Мадуро (Фото: Јутјуб)

„Постоји неколико разлога. Главни разлог је добијање венецуеланске нафте, зато што имамо највеће резерве сертификоване нафте на свету. Сертификујемо највеће резерве злата на свету, имамо четвртину највећих резерви гаса на свету, имамо велике резерве дијаманата, огромне резерве воде за пиће, алуминијума, гвожђа и колтана. Ми смо сила у области енергетских ресурса, природних ресурса“, истакао је Мадуро.

Други разлог је идеолошки — „уништити пример, идеју, дух Симона Боливара“. „Ово је други велики разлог — убити овај дух — духовно, културно и политички. И кретати се без икаквог отпора ка неоколонијализму у земљама Латинске Америке“, објаснио је Мадуро.

Према његовим речима, Сједињене Америчке Државе сматрају Латинску Америку „својим двориштем“. „А ми кажемо да нисмо ничије двориште, ми смо независне републике“, додао је он.

Председник Венецуеле рекао је да је спреман да седне за преговарачки сто са опозицијом уз учешће међународних посредника, како би разговарали за добробит Венецуеле, мир и њену будућност.

Говорећи о могућности привлачења међународних посредника, Мадуро је напоменуо да „постоји неколико влада и организација у свету које показују искрену забринутост због онога што се догађа у Венецуели и оне су позвале на дијалог“. Председник би желео да оне „подрже дијалог у Венецуели“.

Говорећи о војсци, Мадуро је рекао да је она одана легитимној власти земље.

„Вршим дужности врховног команданта у складу са уставом, окупљајући националне боливарске оружане снаге. Оружане снаге показују морал, лојалност и дисциплину. Ми ћемо однети велику победу — (успоставити) стабилност, мир и верност у Венецуели“, одговирио је Мадуро на питање да ли све оружане снаге подржавају владу након обећања председника Народне скупштине Хуана Гваида да помилује припаднике војске који пређу на страну опозиције.

При томе је Мадуро признао да је „тема оружаних снага веома деликатна за сваку земљу“. 

Мадуро сматра да је амерички лидер Доналд Трамп наредио влади Колумбије да га убије, а у случају да му се нешто догоди, одговорне ће бити те земље.

Он је истакао да је тешка могућност новог покушаја атентата.

„Пре свега, моја судбина је у рукама Господа, ја сам хришћанин и верујем у заштиту Господа. Мене све време штити народ Венецуеле и имамо добру обавештајну службу“, објаснио је он.

„Али без сумње, Доналд Трамп је дао наредбу да ме убију, рекао влади Колумбије, колумбијској мафији да ме убије. Ако ми се једном нешто догоди, онда ће Доналд Трамп и председник Колумбије Иван Дуке бити одговорни за све што ми се деси“, нагласио је Мадуро.

Још једном је истакао да га штите. „У међувремену, они ме штите, имамо добар систем заштите, штавише, имамо значајну заштиту — то је заштита Бога који ће ми подарити дуг живот“, рекао је Мадуро.

Почетком августа прошле године покушан је атентат на Мадура за време параде у Каракасу. Према подијуму на коме се он налазио кренуло је неколико беспилотних летелица. Сам Мадуро оптужио је опозицију и бившег председника Колумбије Хуана Мануела Сантоса за организовање покушаја атентата. Мадуро је такође навео да је био у току припреме завере против њега уз подршку Сједињених Америчких Држава. 

„Постоје позиви из Беле куће да војска подигне оружје и одбије да ме призна као врховног команданта и председника републике“, рекао је он, додајући да се догађаји слични онима у Венецуели никада нису дешавали у Латинској Америци, упркос више од 100 преврата у региону у 20. веку.

„Упркос чињеници да је све државне ударе припремила и извела Америчка империја, Сједињене Америчке Државе, никада ни председник, ни државни секретар, ни високи званичник нису позивали на државни удар. Када је у Чилеу (Аугусто) Пиноче извршио државни преврат (1973), америчка влада је касније подржала државни удар. Није председник САД (Ричард) Никсон рекао: ’Треба да буде преврат‘. Ово се дешава први пут у историји. То показује колико је Бела кућа очајна. Они не могу са Венецуелом“, рекао је Мадуро.

Председник Венецуеле сматра да је мало веројатно да ће се сусрести са Доналдом Трампом под тренутним условима: према његовом мишљењу, то неће допустити окружење америчког председника.

„Мислим да је то сада тешко“, одговорио је Мадуро на питање о могућем личном састанку. Пори томе, венецуелански председник рекао је да је „спреман да разговара са Доналдом Трампом лично, јавно, у Сједињеним Америчким Државама, у Венецуели, где он пожели, о било чему, о било којој теми“.

„Штавише: сигуран сам да ће, ако се састанемо и разговарамо, то бити потпуно другачија прича. Али мислим да нам то неће дозволити“, додао је он.

Мадуро је такође рекао да је његова земља захвална за помоћ Русији.

„Председник Владимир Путин нам увек пружа помоћ из Русије у сваком смислу и ми је прихватамо са захвалношћу. Оно што сам питао председника Путина је да одржавамо сталне контакте, да имамо сву подршку на дипломатском и политичком нивоу у Уједињеним нацијама и за одбрану истине Венецуеле на међународном плану“, истакао је Мадуро.

Према његовим речима, Путин је у разговору који је одржан пре неколико дана рекао да Русија планира да ојача сарадњу у привреди, трговини, нафти, гасу, војним пословима и свим другим областима.

Он је објаснио да, што се тиче војне сарадње, Венецуела има руску технику највишег нивоа, најсавременије системе наоружања који су добро распоређени, као и да су кадрови обучени у Русији. „Са Путином имам веома добре односе у смислу војне сарадње“, констатовао је венецуелански лидер.

Мадуро је додао да Венецуела и даље планира да из Русије добија најсавременије оружје.

„Увек имамо планове за напредак у сарадњи како бисмо побољшали противваздушну одбрану, артиљерију и ракетну технику. Увек ћемо у томе напредовати. И у Венецуелу ће долазити најсавременије наоружање на свету“, исткаао је Мадуро. 

У Венецуели су 21. јануара почели масовни протести против актуелног председника Венецуеле Николаса Мадура. Председник парламента Венецуеле Хуан Гваидо се 23. јануара прогласио за привременог шефа државе током трајања мандата привремене владе у земљи. Сједињене Америчке Државе и низ других земаља признале су Гваида и захтевале од председника Венецуеле Николаса Мадура, којег не сматрају легитимним шефом државе, да не дозволи насилне акције против опозиције. Мадуро је Гваида назвао „марионетом Сједињених Америчких Држава“.  

Председник Венецуеле Николас Мадуро подигао је војску на ноге јер администрација шефа САД Доналда Трампа покушава да изведе пуч у латиноамеричкој земљи и прети да ће војно интервенисати. Прочитајте ОВДЕ све о томе.

Извор: rs. sputniknews

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мадуро показао да и даље контролише војску.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА