Најновије

РУСИ РУШЕ ВУЧИЋА СА ВЛАСТИ? Зашто загребачки "Глобус" Србији навлачи "лудачку кошуљу"?

Хрватски магазин портал "Глобус", објавио је "специјални извештај из превратничког Београда", уз наднаслов "Србија у лудачкој кошуљи", у којем се наводе оцене неколицине саговорника и апострофира да би све што се догађа у Србији могло да се заврши "насилним превратом".

Протест у Београду (Фото: Јутјуб)

У тексту, објављеном на сајту интернет издања "Јутарњег листа", истовремено се наводи да грађански протести у Београду немају никакву заједничку визију, да се не зна тачно ко их води, а ко асистира, те закључује да се не назире неки "нови потенцијални лидер, кога би могла да изнедри опозиција, а који би заиста у свему могао да буде ал пари Александру Вучићу."

Аутор наводи да је прошле суботе у Београду одржан нови, осми по реду грађански протест против председника Србије Александра Вучића, а да су протести и овог викенда одржани и у другим градовима Србије, али да је суботњи протест у Београду,"иако се политичка ситуација у Србији из дана у дана све више згушњава, захуктава и компликује", није окупо онолико масу демонстраната као пре...

Као разлог он види врло хладно време и снажну мећаву која се на Београд обрушила претходне вечер, и као поређење масовности наводи да је на свечаном дочеку руског председника Путина, који аутор дефинише као контрамитинг, на платоу испред храма св. Саве, Вучић "успео да окупи више од 100.000 људи".

Аутор наводи и да је протест пратио са политикологом Ђорђем Павићевићем са Факултета политичких наука и историчарем Срђаном Милошевићем из Института за новију историју Србије и наглашава да "није то учинио случајно", оцењујући да су "протекле недеље протести у Србији ушли у вишу и напреднију фазу, у којој су се, врло активно, укључили и професори Универзитета у Београду и неких других универзитета широм Србије, потписујући писма подршке "протестантима".

Наводи се да "није лако детектовати и објаснити ко све у Београду и Србији, заправо, протествује и о којим се то групама 'протестаната' тачно ради" и да је политиколог Павићевић протумачио аутору текста да је ту "ангажовано неколико сасвим различитих и међусобно готово неспојивих група, организација и кружока", из чега је аутор "на крају извукао закључак да ти протести функционишу по начелу 'деконцентричних кругова', где почесто није до краја јасно ко води главну игру, а ко само асистира".

На крају суботњег протеста историчар Милошевић рекао је аутору да "није ово добро" уз оцену да "ови протести немају никакву заједничку платформу, ништа уједињујуће, осим да 'протестанти' неће Вучића".

"О Вучићу мислим све најгоре, али, нажалост, има и горих од њега, а то су, пре свега, Вук Јеремић и Двери. Бојим се да ће све ово завршити насилним превратом. Ако ико Вучића скине с власти, то ће бити Руси, од њих му прети највећа опасност! Не знам је ли он тога свестан. Ми смо овде у Србији закуцани. Закуцани смо у лудачку кошуљу, између Истока и Запада. У неку тобожњу несврстаност која никуда не води. Како можеш бити несврстан кад си у окружењу НАТО? То је нелогично и немогуће... Не, неће ово завршити добро...", навео је историчар, како преноси аутор текста у Глобусу.

Он је разговарао са још једним српским историчарем, Николом Самарџићем, са Филозофског факултета у Београду, за којег каже да је "један од оних београдских професора који отворено подржавају антивучићевске протесте у Србији, али нема неко посебно високо мишљење о (лидеру Савеза за Србију) Драгану Ђиласу и његовој опозиционој коалицији, сматрајући да је њихов привремени програм, насловљен '30 тачака', чист промашај".

Самарџић оцењује да се у том програму "уопште не спомињу европске интеграције, као што се не спомиње ни суседска сарадња и помирење братских народа и народности на бившем југословенском простору".

"Тих је '30 точака', искрено речено, без везе, то је горе од Вучића. У Савезу за Србију немају идеју о томе како да се извучемо из самоизолационизма, како да напустимо руску сферу утицаја, како да придонесемо помирењу у Босни и Херцеговини, како да дерегулишемо тржиште и могући развој финансијских институција, како да убрзамо европску интеграцију... Ђилас, једноставно, није 'мy пиеце оф цаке', он не нуди ниједан одговор на било који наш конкретан проблем", навео је Самарџић.

Он је додао да је програм Савеза за промене "заправо нека чудна миксура традиционалне политике Добрице Ћосића, Димитрија Љотића, политике несврстаних и подчињавања руском утицају".

Аутор наводи да је "врло слично стајалиште" изложио и српски драмски писац, редитељ и редовни професор на Факултету драмских уметности у Београду Ненад Прокић, који за Савез за Србију наводи да "они као да не воле Европу, они као да хоће Русију!"

"Вук Јеремић и Бошко Обрадовић - то су вам већи националисти од Вучића, а слично се може рећи и за Ђиласа! Цели свет скренуо је удесно и сад они ту виде шансу за себе", оценио је Прокић.

У тексту се наводи да "протесте начелно подржава и председница Хелсиншког комитета за људска права Србије Соња Бисерко, иако је и она, подједнако као и Самарџић и Прокић, свесна неких (или многих) њихових недостатака и недоречености".

"Тешко је рећи ко је прави организатор тих протеста. Кренули су млади, али политичка опозиција као да нема њихову подршку. На овим протестима недостаје субјект који би артикулисао неку визију. Не могу се проблеми политички артикулисати на улици. Ђилас је политички неартикулисан, он нема тај 'феелинг', он је имао менаџерских способности, али је политички неписмен", оценила је Бисерко, и додала тврдњу да се боји да "Вучићев силазак с власти, неће бити нежан".

Аутор наводи да "распише ли Вучић превремене изборе, опозиција ће их бојкотовати, а то би онда могло до краја да заоштри и драматизује ситуацију у Србији, али можда допринесе и стварању неког јединственијег и хомогенијег фронта у политичкој опозицији у којој би се, у неким претпостављеним околностима, евентуално могао да изнедри будући нови потенцијални лидер који би заиста у свему могао да буде ал пари Александру Вучићу".

"Засад - таквог нема на видику", закључио је аутор "специјалног извештаја из превратничког Београда".

Како је амерички амбасадор залупио врата Харадинају, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Протест у Београду

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА