Најновије

ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ: Ево које су то новине приликом уписа деце у вртиће! Код приватника само уз...

Славко Гак, секретар за образовање и дечју заштиту, најављује новине приликом уписа у предшколске установе. Листе неуписаних, вртићи ће слати комисији на одобрење.

Деца се играју (Фото: Јутјуб)

Упис у приватни вртић, ако за дете не буде било места у државном, више неће бити могуће без одобрења Града, односно надлежног секретаријата, открива Славко Гак, секретар за образовање и дечју заштиту. Говорећи о плановим за 2019. годину, он најављује увођење видео-надзора и аларма у све предшколске установе, реконструкцију и куповину опреме за школе, обнову вртића. Од увођења субвенција Града, отварање приватних вртића је постао уносан бизнис, а њихов број је изједначен са бројем државних. Гак каже да се сарадња са приватницима наставља, али истиче да је хиперпродукција места у приватним вртићима показала своје мане изражене у недовољном квалитету, па ће у 2019. години бити балансиранија. Како објашњава, то значи јачу контролу услова, верификације, али и обима субвенционисања.

Из градске касе се дотира новац и родитељима који желе да им дете похађа приватно обданиште, као и онима чији један или оба родитеља не раде. Са друге стране, пак, на листи чекања су деца запослених, који не могу да плаћају приватни вртић, чак ни уз субвенцију. Како увести ред?

- Нажалост, има и таквих случајава. Управо због тога желимо да уведемо ред у издавање одбијеница. Биће немогуће да неко добије одбијенцу у државном вртићу, са којом аутоматски одлази у приватни и уписује дете. Уз субвенцију Града у приватним вртићима борави скоро 17.000 деце. Само ове године, на име рефундације исплаћено је више од три милијарде динара, од почетка примене одлуке чак 6,4 милијарде.

Како ће то да се спроведе у пракси?

- Убудуће ће државни вртићи Секретаријату достављати листе деце за коју нема места, а комисија, која ће заседати сваког месеца, одобраваће издавање одбијенице. Не може остати неуписано дете чија су оба родитеља запослена или је у групи приоритета, као треће и свако наредно дете, а да место или субвенцију добије неко коме вртић није једина опција.

Прошле године сте најавили увођење видео-надзора и паник-тастера у све предшколске установе. Докле се стигло са тим пројектом?

- Новац за овај пројекат је одређен, а у наредна три месеца ће бити расписан тендер за набавку опреме. Циљ нам је још већа безбедност деце, али и заштита имовине, која припада Граду, и ван радног времена.

Како ће то функционисати на терену?

- Све предшколске установе ће добити видео-надзор и аларм-системе. Свака општина имаће посебно опремљен центар, који ће примати информације из вртића са те територије. Такође, постојаће и централни мониторинг-центар, где ће се прикупљати информације из свих предшколских установа, који ће радити 24 сата. Када се активира аларм у обданишту, биће обавештене све надлежне службе. Иако смо размишљали о изнајмљивању неопходне опреме, ипак ће она бити купљена, јер је то исплативије.

Буџет намењен образовању износи око 190 милиона евра. Које су најважније инвестиције у овој години?

- Изградња нове школе у Лештанима, за коју ће ових дана бити објављен тендер, гасификација ОШ "Стефан Немања", чиме ће коначно бити решен проблем грејања у овој установи. Такође, изабран је и извођач радова за реконструкцију ОШ "Краљ Петар Други Карађорђевић", која ће бити рађена у сарадњи са Канцеларијом за јавна улагања.

Које образовне установе су још на списку?

- За сређивање ОШ "Душко Радовић" биће издвојено око 120 милиона динара, "Цану Марјановић" у Сопоту - 37 милиона, за коју је расписан тендер. Заједно са Канцеларијом, радиће се реконструкција ОШ "Владимир Роловић" (78 милиона), као и ОШ "Бранко Ћопић" (110 милиона). У овој години биће комплетно реконструисана и Земунска гимназија, као и вртић "Света Петка".

Има ли новца за опремање школа?

- За опремање образовних установа планирано је 200 милиона динара. Али, неопходно је да школе пошаљу захтеве. У прошлој години, оне које су тражиле средства за опрему, новац су и добиле.

Депанданс у Раковици

Да би добили употребну дозволу, инвеститори морају изградити и депанданс за потребе вртића. Да ли је, до сада, Град закупио или купио неки простор по том основу, како би га "претворио" у вртић?

- У току је поступак куповине депанданса у Водоводској улици у Раковици. Реч је о простору од око 600 метара квадартаних, послали смо понуду инвеститору и чекамо одговор.

Шарић жестоко прозвао Вучића. Погледајте ОВДЕ шта је поручио.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вртићи у летњим условима

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА